Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Winnen of leren
Boek

Winnen of leren op jonge leeftijd (over)leven met PTSS: depressiviteit, anorexia en zelfbeschadiging ([2018])/ Noa Pothoven

Noa Pothoven (18, ik-figuur) vertelt dat ze vanaf haar elfde te maken krijgt met aanranding en verkrachting. Ze reageert daarop met zich te verdoven, zelfbeschadiging en niet eten. Er volgen dwanghandelingen en opnames. Waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De in Arnhem geboren Noa Pothoven (18, ik-figuur) heeft goed leesbaar haar persoonlijke dramatische levensverhaal met vele ups en downs chronologisch beschreven. In een kwetsbare periode van haar leven wordt ze vanaf haar elfde jaar geconfronteerd met aanranding en verkrachting. Die beschadigingen laten diepe sporen achter zoals verlies van zelfvertrouwen en veel pijn en angst. Ze reageert daarop met zich te verdoven, met zelfbeschadiging, niet eten, dwanghandelingen; ook volgen opnames en medicatie. Er ontstaat een groeiend verlangen naar de meest ultieme verdoving: de dood. Noa raakt steeds meer vervreemd van zichzelf, van anderen en de wereld om haar heen, met als gevolg een diepgewortelde overtuiging van de zinloosheid van haar bestaan. Ondanks de vele witruimtes doet de bladspiegel wat vol aan. Het is een hartverscheurend relaas, vol zwarte humor en sarcasme, een moedig pleidooi voor meer openheid voor en erkenning van het geestelijk lijden van veel mensen. Deze publicatie is van betekenis voor iedereen die lijdt aan zulke psychische stoornissen of omgaat met dergelijke personen of zich daarop voorbereidt. Geen illustraties. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789402248234 | 373 pagina's

Titel Winnen of leren : op jonge leeftijd (over)leven met PTSS: depressiviteit, anorexia en zelfbeschadiging
Auteur Noa Pothoven
Type materiaal Boek
Uitgave Soest : Uitgeverij Boekscout, [2018]
Overige gegevens 373 pagina's - 24 cm
ISBN 9789402248234
PPN 421146893
Rubriekscode 606.323
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychotrauma's; Verhalen
Trefwoord Arnhem
Jeugdzorg
Geestelijke Gezondheidszorg
Autobiografieën
Geschiedenis; 21e eeuw
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychotrauma's