De honderd waterputten van Salaga
Boek

De honderd waterputten van Salaga ([2018])/ Ayesha Harruna Attah, vertaald door Annelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge

Eind 19e eeuw in het huidige Ghana ervaren twee vrouwen, een machtige vrouw en een slavin, de slavenhandel op heel verschillende wijze.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (1983), die onderzoek deed naar het slavernijverleden in haar geboortestreek in Noord-Ghana, stuitte op vele taboes. Ook daarom schreef ze deze historische roman over de regio aan het eind van de negentiende eeuw, waarin twee sterke vrouwen centraal staan. Aminah, die met haar vader, zijn twee vrouwen en hun kinderen in een afgelegen dorp woont, wordt ontvoerd door slavenjagers die haar dorp platbranden. Wurche is een vrouw uit een machtige familie, die rijk is geworden door de slavenhandel. Ze is ambitieus en wil meespelen in mannenzaken. Ze koopt Aminah als slaaf om voor haar zoontje te zorgen. De titel verwijst naar Salaga, stad van de honderd putten, aangelegd om de slaven te wassen voor ze worden verkocht. De auteur slaagt erin om via de levens van twee interessante vrouwen, die alternerend aan het woord komen, de complexiteit van die woelige scharnierperiode, waarin de Europese landen met hulp van plaatselijke vorsten gebieden onder hun invloed brengen, over te brengen. Deze goed gedocumenteerde historische roman, geschreven in een toegankelijke stijl, kan een ruim publiek boeien.

Specificaties

Nederlands | 9789492086846 | 270 pagina's

Titel De honderd waterputten van Salaga
Auteur Ayesha Harruna Attah
Instelling /Oxfam Novib
Secundaire auteur Annelies de Hertogh ; Els de Roon Hertoge
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Uitgeverij Orlando, [2018] - Den Haag : Oxfam Novib
Overige gegevens 270 pagina's - kaart - 21 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Vertaling van: The hundred wells of Salaga. - New York : Other Press, 2018
ISBN 9789492086846
PPN 418024766
Genre historische roman
Thematrefwoord Slavenhandel; Ghana
Taal Nederlands