Chaim Soutine
Boek

Chaim Soutine ([2017])/ Martina Padberg, editing: Kristina Menzel ; French translation [from the German]: Virginie de Bermond Gettle ; English, Spanish, Italian, Dutch translations [from the German]: Textcase

Overzicht van het werk van de Wit-Russische schilder Chaim Soutine (1893-1943), met beknopte informatie over zijn leven.

Recensie

Dit kunstboek is een deel van de collectie Les Carrés d'Art, vierkante boeken met honderden kleurenillustraties van superieure beeldkwaliteit en zeer weinig tekst - maar wel in zes talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Nederlands. Tot op heden is niet iedereen overtuigd van de artistieke kwaliteit van de schilderijen van Chaim Soutine (1893-1943), hoewel hij bij leven goed verkocht en door tijdgenoten werd gewaardeerd. Ook wel geldt hij als 'grote onbekende' van de Parijse avantgarde. Niettemin was hij een inspiratie voor de volgende generatie, zoals Willem de Kooning. Deze joodse man, die opgroeide in een arm gezin in een sjtetl in Wit-Rusland en in 1913 naar Parijs vertrok, was geen autodidact zoals sommigen denken. Hij zocht aansluiting bij de vrijheden die de avantgarde exploreerde, tegelijkertijd overweldigd door historische voorbeelden zoals Rembrandt. Zijn werk is extreem emotioneel, ook zijn landschappen en stadsbeelden. In zijn vele portretten zijn mensen niet herkenbaar als individu. De voor de nazi's ondergedoken Soutine stierf in 1943 aan een maagperforatie. Zo'n 200 illustraties laten zijn werk zien, begeleid door een tekst die zijn emoties plaatst in de context van pijn door armoede, honger en vervolging.

Specificaties

Meerdere talenNederlands | 9783741920004 | 212 pagina's

Titel Chaim Soutine
Auteur Martina Padberg
Instelling /TextCase, Deventer
Secundaire auteur Kristina Menzel ; Virginie de Bermond Gettle
Type materiaal Boek
Uitgave [Keulen] : Könemann, [2017]
Overige gegevens 212 pagina's - illustraties, kaarten - 19 cm
Annotatie Teksten in het Duits, Frans, Engels, Spaans, Italiaans en Nederlands - Met literatuuropgave
ISBN 9783741920004
PPN 420772499
Rubriekscode Frankrijk 737.8
Taal Meerdere talenNederlands
Onderwerp algemeen Soutine, Chaim
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Soutine