Helden
Boek

Helden de grote avonturen uit de Griekse mythologie (2019)/ Stephen Fry, vertaald [uit het Engels] door Ineke van den Elskamp, Frits van der Waa, Pon Ruiter en Henny Corver ; tekstredactie Theo Veenhof

Navertelling voor hedendaagse lezers van de klassieke verhalen over Griekse helden, waarin wezenlijke menselijke kenmerken worden weerspiegeld, zoals ambitie, durf, geweld, jaloezie, rivaliteit, seksualiteit, vriendschap en wraak.

Aanwezigheid

Recensie

De verhalen over de Griekse helden (heroën) hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad, niet alleen in het oude Griekenland maar ook later in Europa. Talloze schilderijen verbeelden de belevenissen van de helden, de goden en de vrouwen, die vaak een beslissende rol in de verhalen hebben. Hoewel deze sagen bijna drieduizend jaar oud zijn, blijven ze boeien omdat wezenlijke kenmerken van onze menselijke conditie erin worden weerspiegeld: durf, ambitie, jaloezie, geweld, wraak, rivaliteit, vriendschap, seksualiteit. De bekende Engelse tv-persoonlijkheid Stephen Fry is erin geslaagd deze verhalen over de Griekse helden op een zodanige manier na te vertellen dat ze ook een hedendaags publiek aanspreken. Er zit vaart in dit boek, ironie (maar niet te veel), herkenning en vervreemding. De ene held na de andere passeert de revue, waarbij Fry de soms zeer verschillende tradities tot een doorlopend verhaal heeft gesmeed. Zijn keuze voor voetnoten geeft het boek een extra cachet. Fry heeft zeer nuttig werk verricht door deze verzameling van bekende en minder bekende verhalen tot leven te brengen dankzij zijn bijzondere schrijftalent. Vervolgdeel op 'Mythos' (2017)*, waarnaar door de auteur geregeld wordt verwezen.

Specificaties

Nederlands | 9789400402935 | 475 pagina's

Titel Helden : de grote avonturen uit de Griekse mythologie
Auteur Stephen Fry
Secundaire auteur Theo Veenhof ; Ineke van den Elskamp
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2019
Overige gegevens 475 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaarten - 23 cm
Annotatie Vertaling van: Heroes. - London : Michael Joseph, 2018
ISBN 9789400402935
PPN 42096861X
Rubriekscode Grieks 862
Taal Nederlands
PIM Rubriek Sprookjes en Volksverhalen
PIM Trefwoord Mythen

Relaties/Serie

Mythos [Nederlands]
Boek

Mythos [Nederlands] (2018-...)

vol. dl. 2
Uitgeleend
Stephen Fry