Op zee met opa
Boek

Op zee met opa ([2019])/ Synne Lea & Stian Hole, vertaald [uit het Noors] door Sofie Maertens en Michiel Vanhee

Opa wil gaan varen met zijn kleindochter en kleinzoon. Het meisje (ik-figuur) voelt dat de reis over afscheid nemen en verlies gaat. Opa probeert door spelletjes en verhalen de angst bij zijn kleindochter weg te nemen. Oblong prentvertelling met kunstzinnige kleurenillustraties en poetische tekst. Vanaf ca. 7 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De opa van de hoofdpersoon - een meisje van ca. 12 jaar - wil gaan varen met zijn kleindochter en kleinzoon. Het meisje voelt dat het reisje over afscheid nemen en verlies gaat. Aan de hand van spelletjes en verhalen probeert de opa de gedachten te raden van zijn kleindochter. Zij is alleen maar bezig met het feit dat haar opa erg oud is en er op een gegeven moment niet meer zal zijn. Deze in de ik-vorm geschreven, oblong prentvertelling gaat over de angst voor het verlies van iemand van wie je houdt. De teksten zijn poëtisch; er wordt veel gebruikgemaakt van symboliek en fantasie om de gedachten van de opa en het meisje vorm te geven. Het jongere broertje begrijpt de chemie tussen opa en zijn zusje niet helemaal. De dubbelpaginagrote illustraties sluiten naadloos aan bij de tekst: bijzondere, (foto)realistische tekeningen met veel kleurgebruik en verbeelding van mysterieuze en fantasie-elementen, soms sterk surrealistisch. De tekst staat in een kleine letter, soms in enkele regels gedrukt in de afbeelding. Van de illustrator verschenen eerder 'Garmanns zomer' en 'Garmanns straat'*. Dit bijzonder geïllustreerde, uit het Noors vertaalde prentenboek, biedt een aanknopingspunt om met kinderen vanaf ca. 7 jaar te praten over verlies en afscheid nemen.

Specificaties

Nederlands | 9789044835236

Titel Op zee met opa
Auteur Synne Lea
Secundaire auteur Stian Hole ; Sofie Maertens
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Clavis, [2019]
Overige gegevens 55 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 22 × 30 cm
Annotatie Tekst: Synne Lea/Illustraties en vormgeving: Stian Hole - Vertaling van: Du og jeg. - Oslo : Cappelen Damm, (c)2018
ISBN 9789044835236
PPN 421593164
Thematrefwoord Afscheid ; Dood ; Grootvaders
Taal Nederlands