Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
Boek

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel ([2019])/ P.C. Emmer, tekstredactie Marianne Tieleman ; register Yulia Knol

Historisch overzicht van het Nederlandse aandeel in de Transatlantische slavenhandel in de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Over de geschiedenis van de slavenhandel en slavernij in de voormalige. Nederlandse koloniën is het laatste woord nog lang niet gezegd. Dit boek gaat specifiek over de slavenhandel tussen Afrika en de Amerika's, waaraan ook de Nederlanders deelnamen vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot in de negentiende eeuw. De Nederlanders vervoerden circa 5% van de in totaal ruim tien miljoen slaven, waarin met name de Engelsen, Portugezen en Fransen een veel groter aandeel hadden. De laatste jaren komt deze historische kwestie steeds meer in de belangstelling. Emeritus hoogleraar Emmer (1944) publiceerde al in 2000 over de Nederlandse slavenhandel, maar dit is een volledig bijgewerkte editie met aandacht voor het begin in Brazilië, iets later in het Caraibisch gebied in de Antillen en Suriname, het ronselen van slaven in West-Afrika, de reizen naar West-Indië, de plantages aldaar, de opbrengsten, de nasleep en ten slotte over de moraal en ereschuld. Deze overzichtsstudie bevat een kaart van de slavenroutes, een verantwoording met literatuur en een algemeen register. Van verdere illustraties is afgezien.

Specificaties

Nederlands | 9789046824368 | 336 pagina's

Titel Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
Auteur P.C. Emmer
Secundaire auteur Marianne Tieleman ; Yulia Knol
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, [2019]
Overige gegevens 336 pagina's - kaarten - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789046824368
PPN 418108625
Rubriekscode 904.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; Geschiedenis ; Slavenhandel; Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij