Lucius, of: de ezel
Boek

Lucius, of: de ezel een postmoderne roman uit de oudheid (2018)/ Lucianus, vertaald [uit het Latijn naar het oorspronkelijke Grieks], ingeleid en van commentaar voorzien door Christiaan Caspers

Een Griekse jongen in de 2e eeuw na Chr. logeert bij een kennis van zijn vader, wiens vrouw mensen in dieren kan veranderen, maar de door hem gewenste transformatie in een vogel mislukt en hij wordt een ezel.

Aanwezigheid

Recensie

Sinds jaar en dag krijgen scholieren gekuiste, dus vervalste, literaire teksten te lezen. Christiaan Caspers, docent klassieke talen te Alkmaar had, nota bene in deze snel verpreutsende tijd, het niet genoeg te prijzen lef met zijn 4 gym-klas dit korte, maar wel behoorlijk 'vieze' verhaal van Lucianus van Samosata (2e eeuw) te lezen en (uit het Grieks) te vertalen. De jonge Lucius logeert bij een kennis van zijn vader, wiens vrouw mensen in dieren kan veranderen. Hij papt aan met haar dienstmeisje en smeekt die hem met de spullen van haar meesteres tot een vogel om te toveren. Maar dat mislukt en hij wordt een ezel. Het komt allemaal weer goed, maar niet dan nadat we geconfronteerd zijn met diverse schokkende staaltjes van dierenmishandeling en perverse seks. In zijn uitvoerige nawoord gooit Caspers boeiende literair-historische, analytische en interpretatieve balletjes op en confronteert hij de tekst met vergelijkbare ezelverhalen, zoals dat van tijdgenoot Apuleius. Caspers' vertaling is speels en soms anachronistisch-hedendaags, maar dat komt vast door de 'schoolse' achtergrond. Deze vertaling is een aanwinst. Niet alle klassieke literatuur is moreel verheffend of verheven.

Specificaties

Nederlands | 9789025309404 | 94 pagina's

Titel Lucius, of: de ezel : een postmoderne roman uit de oudheid
Uniforme titel Lucius
Auteur Lucianus
Secundaire auteur Christiaan Caspers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
Overige gegevens 94 pagina's - 18 cm
Annotatie Vertaling van: Lucius sive asinus
ISBN 9789025309404
PPN 418841829
Taal Nederlands