De schatkamer!
Boek

De schatkamer! meesterwerken uit de Hermitage ([2019])/ wetenschappelijke redactie Prof. dr. Mikhail Piotrovsky, auteurs artikelen Irina Bagdasarova, Vincent Boele, John Leighton, Henk van Os, Michael Piotrovsky ; eindredactie Irina Bagdasarova, Arnoud Bijl, Vincent Boele ; vertalers Arnoud Bijl (EN-NL), Catherine Phillips (RU-EN), Janey Tucker (NL-EN), Gerard van der Wardt (NL-EN), Peter Wezel (RU-NL)

Uitgebreide catalogus bij de tentoonstelling 'De Schatkamer' in de Amsterdamse Hermitage met veel achtergrondinformatie.

Aanwezigheid

Recensie

Korte beschrijving van de geschiedenis van de Amsterdamse Hermitage en de daar gehouden tentoonstellingen (alle met een relatie met de Russische oorsprong) en de initiatieven die er in Rusland zelf en ook wereldwijd genomen zijn om dependances op te zetten. Naast de historie en themahoofdstukken bevat het boek ook anekdotische beschrijvingen van een deel van de kunstwerken en een volledige catalogus met bij elke afbeelding een korte duiding van het kunstwerk. De Hermitage heeft een veel bredere kijk op kunst dan de West-Europese visie. Vanuit dat gegeven is de tentoonstelling 'De Schatkamer' opgezet, zoals: een buste van een Russische tsarina naast die van een Egyptische farao, een portret van een adellijke Europese dame naast een Chinese keizer en een Griekse vaas naast een Russische gouden kelk. Vanuit de overeenkomst bespreekt de auteur de verschillen en legt zo de nadruk op de essentie van het kunstwerk. De verschillende auteurs van het boek schrijven echter zo bevlogen of zo filosofisch over deze tentoonstelling dat het sommige lezers kan irriteren, die daardoor afhaken. Uitgegeven vanwege het tienjarig bestaan van de Amsterdamse Hermitage.

Specificaties

Nederlands | 9789078653790 | 221 pagina's

Titel De schatkamer! : meesterwerken uit de Hermitage
Instelling /Gosudarstvennyj Ermitaz ; /Hermitage Amsterdam
Secundaire auteur Michail Piotrovsky ; Irina Bagdasarova ; Arnoud Bijl
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Hermitage Amsterdam, [2019] - Zwolle : WBOOKS
Overige gegevens 221 pagina's - illustraties - 28 cm
Annotatie Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling van 2 februari tot en met 25 augustus 2019, georganiseerd door Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg en de Hermitage Amsterdam - Met literatuuropgave
ISBN 9789078653790
PPN 420952934
Rubriekscode 700.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Beeldende kunst; Tentoonstellingscatalogi; Tentoonstellingscatalogi ; Hermitage (Sint-Petersburg); Catalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Beeldende kunst