Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De intuïtionist
Boek

De intuïtionist (2018)/ Colson Whitehead, vertaald [uit het Engels] door Ella Aertsen

De eerste zwarte vrouw die is toegelaten tot het gilde der liftinspecteurs in Amerika, raakt verzeild in een web van intriges nadat een door haar geïnspecteerde lift verongelukt is.

Aanwezigheid

Recensie

Lila Mae Watson is de eerste zwarte vrouwelijke liftinspecteur van het Departement van Liftinspecteurs. In de liftwereld heerst een richtingenstrijd, nog versterkt door de komende verkiezingen van het Liftgilde, tussen Empiristen, die uitgaan van wat ze zien, en Intuïtionisten, die via hun intuïtie en meditatie gebreken opsporen. De zeer accurate Lila Mae behoort tot de laatsten. Als een lift vlak na door haar geïnspecteerd te zijn neerstort is ze er zeker van dat er sabotage in het spel is. Maar de conservatieve Empiristen zien hun kans schoon om via een zwarte vrouw de Intuïtionisten verdacht te maken. Lila Mae wil hoe dan ook de waarheid boven tafel krijgen, vindt het antwoord, maar ook een revolutionair liftontwerp. Deze debuutroman van de Amerikaanse zwarte journalist (1969) is beslist origineel. Door de liftwereld met zijn elkaar bestrijdende richtingen tot symbool te maken van de Amerikaanse politiek met zijn Republikeinen en Democraten, laat hij treffend zien hoe absurd die strijd vaak is. Het verhaal is soms wat onwaarschijnlijk, maar als geheel heel prettig leesbaar. De vertaling is redelijk.

Specificaties

Nederlands | 9789046706732 | 301 pagina's

Titel De intuïtionist
Auteur Colson Whitehead
Secundaire auteur Ella Aertsen
Type materiaal Boek
Editie 2e druk;
Uitgave [Amsterdam] : Olympus, 2018
Overige gegevens 301 pagina's - 20 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Contact, 1999 - Vertaling van: The intuitionist. - New York : Anchor Books, 1999
ISBN 9789046706732
PPN 418144753
Thematrefwoord Liften
Taal Nederlands