De tempeliers
Boek

De tempeliers de opkomst en ondergang van de tempelridders ([2018])/ Dan Jones, vertaling [uit het Engels] Roelof Posthuma

Geschiedenis van de tempeliers tijdens de kruistochten, de bloei, rijkdom en uiteindelijke ondergang van deze ridderorde in een ketterproces begin veertiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

De middeleeuwse kruistochten staan garant voor heldhaftige verhalen, maar kenmerkten zich vooral door opportunisme, onverdraagzaamheid en haat. Niet alleen tussen de christelijke en islamitische opponenten, maar ook binnen hun eigen gelederen. De onderlinge verdeeldheid aan beide kanten heeft de strijd zelfs fataal beïnvloed. Na de verovering van het heilige land bleken veel bedevaartsplaatsen nog steeds onveilig. Ter bescherming van de pelgrims werd de orde van de Heilige Tempel opgericht. Deze tempeliers werden een machtsfactor in het politieke en militaire steekspel. Zij ontvingen geld en landerijen vanuit heel Europa en werden enorm rijk. Vanwege pauselijke bescherming hoefden ze aan niemand verantwoording af te leggen. De tempeliers ontwikkelden zich tot bankiers en diplomaten en werden uiteindelijk slachtoffer van hun eigen succes. In een schijnproces werden ze beschuldigd van ketterij en daarna uitgemoord. Hun bezittingen kwamen weer in handen van de gevestigde orde. Een spannend geschreven boek, met kaarten, eindnoten, een literatuuropgave en een katern met illustraties in kleur.

Specificaties

Nederlands | 9789401914284 | 493 pagina's

Titel De tempeliers : de opkomst en ondergang van de tempelridders
Auteur Dan Jones
Secundaire auteur Roelof Posthuma
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2018]
Overige gegevens 493 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The templars. - London : Head of Zeus Ltd, (c)2017
ISBN 9789401914284
PPN 420904646
Rubriekscode 245.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tempelorde
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Kloosterorden