Ichigo-ichie
Boek

Ichigo-ichie de Japanse wijsheid voor het beleven van onvergetelijke momenten ([2019])/ Francesc Miralles & Héctor García, vertaling [uit het Spaans]: Carla Zijlemaker

Uitleg en verdieping van het Japanse 'leven in het hier en nu' met de wetenschap dat dit ene moment nooit meer terugkomt. Met achtergrondinformatie, oefeningen en strategieen.

Aanwezigheid

Recensie

Na 'Ikigai'* en 'Shinrin yoku'** richten de auteurs Miralles en Garcia zich nu op ichigo-ichie. De Japanse combinatie van carpe diem, de 'nu of nooit'-filosofie en leven in het hier en nu. Deze heeft zijn oorsprong in de gedachtegang van een theemeester uit 1588. Naast wederom fascinerende aspecten van de Japanse cultuur die hiermee verband houden, leert het ook om onvergetelijke momenten te creëren en beleven met jezelf of met anderen. Over samenvallen met het moment, de vier basisemoties, strategieën voor het 'hier en nu', het vlindereffect, de hedonistische paradox, laatbloeiers en het cultiveren van de vijf zintuigen. Met oefeningen, opdrachten en vriendelijke duwtjes in de rug. De auteurs geven voorbeelden uit kunst, wetenschap, geschiedenis en bedrijfsleven. Zij sluiten af met de sakurai-bloem, de grafische weergave van ichigo-ichie, en de beschrijving van satori, een toestand van plotselinge verlichting. Geen dwingende theorieën maar prettige kennismaking met en verdieping van de Japanse manier van leven.

Specificaties

Nederlands | 9789022586051 | 173 pagina's

Titel Ichigo-ichie : de Japanse wijsheid voor het beleven van onvergetelijke momenten
Auteur Francesc Miralles
Secundaire auteur Héctor Garcia ; Carla Zijlemaker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boekerij, [2019]
Overige gegevens 173 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Ichigo-ichie : el arte japonés de vivir momentos inolvidables. - (c)2018
ISBN 9789022586051
PPN 420877630
Rubriekscode 158.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Levenskunst; Japanse filosofie
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Levenskunst