Vier eeuwen dagelijks leven
Boek

Vier eeuwen dagelijks leven van keurslijf tot caravan ([2019])/ Pepijn Reeser, tekstredactie Nanny Maat ; fotografie Esther van den Brink, Bastiaan Ingen Housz, Doro Keman, Nina Kleintjes, Merel Maissan, Rob SChouten, Paul Romijn

Geschiedenis van het alledaagse leven in Nederland vanaf einde zestiende eeuw aan de hand van voorwerpen, kleding en afbeeldingen uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Aanwezigheid

Recensie

Het boek beschrijft en laat zien hoe Nederlanders in de laatste vier eeuwen leefden, woonden en werkten. Hoe veranderde Nederland en de Nederlanders van een strak ingedeelde en geordende samenleving in een modern land? Het boek is thematisch opgebouwd met thema's als hard werken, schoonmaken, familie, rangen en standen, vermaak, vakantie en mode. De afbeeldingen zijn voorwerpen uit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het boek is in opdracht van het museum geschreven. Het is een interessant bladerboek met mooie (kleuren)foto's en een uitgebreide uitleg over de leefwijze van de bevolking in een bepaalde periode aan de hand van bijvoorbeeld een verzameling pispotten, schaatsen of klederdrachten. Voor veel oudere mensen zullen de foto's herkenning opleveren, een oude Berini, een tabaksdoos of het interieur van een oude kruidenierswinkel. Met een literatuuroverzicht voor wie verder wil lezen. De auteur is historicus en heeft gewerkt als curator bij het (inmiddels afgeblazen) Nationaal Historisch Museum. Naast dit boek heeft hij onder meer een boek geschreven over Desi Bouterse en over musea en erfgoed in Suriname.

Specificaties

Nederlands | 9789462583191 | 171 pagina's

Titel Vier eeuwen dagelijks leven : van keurslijf tot caravan
Auteur Pepijn Reeser
Instelling /Rijksmuseum voor Volkskunde "Het Nederlands Openluchtmuseum", Arnhem
Secundaire auteur Nanny Maat ; Esther van den Brink
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2019]
Overige gegevens 171 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Uitgave i.s.m. Nederlands Openluchtmuseum - Met literatuuropgave
ISBN 9789462583191
PPN 420810439
Rubriekscode 906.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dagelijks leven; Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Dagelijks leven