Het tij keren
Boek

Het tij keren met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt (2019)/ Joke J. Hermsen

Betoog over de denkbeelden van twee politieke denkers over het kapitalisme en over wat de democratie nodig heeft aan tegengeluiden en -bewegingen.

Aanwezigheid

Recensie

Essay over de denkbeelden van Hannah Arendt (1906-1975) en Rosa Luxemburg (1870-1919) in het licht van het 'verzetten van de bakens'. We hebben ideeën en vergezichten nodig om in beweging te komen en een fundamentele koerswijziging is nodig om de Aarde leefbaar en menselijk te houden. Het hoopvolle menselijke vermogen om opnieuw te beginnen, dat zo kenmerkend is voor deze politieke denkers uit het verleden, kan ons inspireren om ons voor te bereiden op de grote omwenteling. De auteur beschrijft de volksopstand in Frankrijk (2018) en de grote demonstraties van 'de gele hesjes' in de steden en hoe de opstand zich geheel in lijn met de revolutionaire analyses van Rosa Luxemburg, voltrekt. Wat we leren, is dat de massa spontaan tot actie overgaat als gevoelens van rechtvaardigheid langdurig zijn gekrenkt en het verzet ertegen ineens ontbrandt. Zowel Luxemburg als Arendt waren hun tijd ver vooruit. Arendt noemde de volksraden 'de verborgen schat' van de revolutie. Zouden we een begin kunnen maken met volksraadpleging om zo het democratische gehalte van onze samenleving te stimuleren? Een krachtig en bewogen werk. Met een literatuurlijst. Pocketuitgave; normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789044640700 | 103 pagina's

Titel Het tij keren : met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt
Auteur Joke J. Hermsen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 103 pagina's - 19 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Bevat tevens een fragment uit: Brieven / Rosa Luxemburg. - Amsterdam : Van Oorschot, 1976
ISBN 9789044640700
PPN 420846212
Rubriekscode 311
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Maatschappelijke veranderingen; Filosofische aspecten ; Luxemburg, Rosa ; Arendt, Hannah
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Maatschappelijke veranderingen

Relaties/Serie

Nieuw licht
Boek

Nieuw licht (2016-...)

vol. ed. 14
Uitgeleend