Een steentje in mijn schoen
Boek

Een steentje in mijn schoen dit wist je nog niet over Sint en Zwarte Piet en het slavernijverdriet ([2018])/ Petra Zwart-De Wit

Feiten over de geschiedenis van de Sinterklaas-traditie en de herkomst van Zwarte Piet, met een kritische beschouwing over de vermeende samenhang met racisme en het slavernijverleden.

Aanwezigheid

Recensie

Er is de laatste jaren naar aanleiding van de Zwarte Piet-discussie een tiental boeken verschenen die uitleg geven over de geschiedenis van onze Sinterklaas-traditie. Dit in eigen beheer via het Boekengilde uitgegeven boek is van Petra Zwart-de Wit, een pseudoniem om onaangename reacties op sociale media en dergelijke te voorkomen, want in dit boek worden ook Verene Shepherd en haar entourage op de korrel genomen. Shepherd is de zwarte Jamaicaanse hoogleraar die als VN-medewerkster jaren geleden de figuur van Zwarte Piet racistisch noemde. Verder is zij betrokken bij de discussie over herstelbetalingen aan nakomelingen van zwarte slaven. De auteur heeft vele bronnen geraadpleegd, van wetenschappelijke werken tot Wikipedia. Shepherds opvattingen worden ondermijnd met allerlei feiten die er niet in passen, vooral die over hedendaagse slavernij. Het hele tweede deel van het boek is aan dat fenomeen gewijd. Het eerste deel verschaft op luchtige wijze de historische feiten over de ontwikkeling van het Sinterklaasfeest en de aanwezigheid van zwarte Afrikanen in Europa. Met een aantal illustraties in kleur en zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789463234085 | 94 pagina's

Titel Een steentje in mijn schoen : dit wist je nog niet over Sint en Zwarte Piet en het slavernijverdriet
Auteur Petra Zwart-de Wit
Type materiaal Boek
Uitgave [Enschede] : Boekengilde, [2018]
Overige gegevens 94 pagina's - illustraties - 22 cm
ISBN 9789463234085
PPN 420841806
Rubriekscode 908.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sinterklaas; Geschiedenis ; Slavernij; Geschiedenis
PIM Rubriek Feesten
PIM Trefwoord Sinterklaas