Blok voor blok
Boek

Blok voor blok een gids in blockchain voor iedereen ([2019])/ Stephen P. Williams, vertaald [uit het Engels] door Wybrand Scheffer

Achtergrond en verklaring van de technologie achter blockchains. Met dit inzicht kan verder nagedacht worden over mogelijke toepassingen, anders dan de financiele transacties.

Recensie

Blockchain is beschermingssoftware, ontwikkeld voor de controle op de bitcoin. Een soort digitaal grootboek om financiële transacties te monitoren. Zie het zo: elke handeling van een transactie wordt genoteerd, digitaal versleuteld en afgesloten. Het eerste block. Bij een volgende handeling wordt een nieuw block opgezet en met een cryptische code aan het eerste gekoppeld. Die code is de chain. Alle nieuwe blocks zijn mogelijk; veranderingen aan de voorgaande kan niet. Eventuele hacking zou onmiddellijk gemeld worden omdat de koppelcode veranderd moet worden. Voor financiële transacties een prima systeem, maar de vraag is of blockchaining ook voor andere handelingen gedaan kan worden. En dat is eigenlijk de insteek van dit boek. Waar en waarom ontstaan problemen in wat meer hardware-matige processen? Soms hoogdravend tekstgebruik dat mogelijk ergernis opwekt, maar over het algemeen goed leesbaar. Beetje droge kost maar door de verrassende keuze in onderwerp blijft de aandacht er wel bij. Verwachting is wel dat ondanks de problemen blockchaining zeker toekomst heeft.

Specificaties

Nederlands | 9789045038209 | 204 pagina's

Titel Blok voor blok : een gids in blockchain voor iedereen
Auteur Stephen P. Williams
Secundaire auteur Wybrand Scheffer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2019]
Overige gegevens 204 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Blockchain : the next everything. - Scribner, (c)2019
ISBN 9789045038209
PPN 420762272
Rubriekscode 345.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Blokketens
PIM Rubriek Computers
PIM Trefwoord Databases