Expeditie Dalton
Boek

Expeditie Dalton Sanne en Maurice op onderzoek ([2018])/ René Berends, concept, ontwerp en opmaak: Dagelyks Communicatie ; illustraties: Alicia Zwart-van Vulpen ; fotografie: Theo de Kreek, Laurens de Groot, odbs 't Schöppert, Historisch daltonarchief

Sanne en Maurice (uit groep 7) zoeken uit wat Daltononderwijs nu eigenlijk inhoudt en hoe het is ontstaan. Zij stellen een onderzoeksplan op en gaan aan de slag. Met veel kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Sanne is nieuw op de Daltonschool waar Maurice (beiden in groep 7) al langer leerling is. Om uit te leggen wat Daltononderwijs inhoudt en hoe het ontstaan is, besluiten zij samen een onderzoek te starten. Zij stellen een onderzoeksplan in met deelvragen en gaan op zoek in hun omgeving (o.a. interview met de directeur), op internet (o.a. wie was Helen Parkhurst) en bij hun medeleerlingen. De deelvragen zijn tegelijk de titels van de hoofdstukken. Op toegankelijke wijze met eenvoudige teksten (ook in tekstballonnetjes), foto's en tekeningen in kleur en zwart-wit en op een werkwijze die Dalton eigen is, beantwoorden de twee kinderen hun eigen vragen. Zo ontstaat voor de toekomstige Daltonleerlingen, maar ook voor ouders een beeld over deze in ons land populaire onderwijsvorm. Het taalgebruik is vriendelijk, gericht op de basisschoolleerling en altijd positief. Bij het aantrekkelijk, speels en vrolijk uitgevoerde boek (A4-formaat) hoort ook de website www.expeditiedalton.nl die op dezelfde blije manier is opgezet. Daar kan o.a. een onderzoekschrift worden gedownload om zelf op je school aan de slag te gaan. Vrijwel het enige (ook met zorg uitgegeven) jeugdboek over het daltononderwijs. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789490239084 | 89 pagina's

Titel Expeditie Dalton : Sanne en Maurice op onderzoek
Auteur René Berends
Secundaire auteur Alicia Zwart-van Vulpen ; Theo de Kreek
Type materiaal Boek
Uitgave [Deventer] : Saxion Progressive Education University Press, [2018]
Overige gegevens 89 pagina's - gekleurde en zwart-wit illustraties - 30 cm
ISBN 9789490239084
PPN 419879420
Rubriekscode 453.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Daltononderwijs
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Daltononderwijs