Vanuit de plant gezien
Boek

Vanuit de plant gezien pleidooi voor een plantaardige planeet ([2019])/ Arjen Mulder, botanische tekeningen: A. Kerner von Marilaun

Wetenschappelijke feiten en persoonlijke visie over het belang van planten, de invloed van de mens en de noodzaak om anders met planten om te gaan.

Aanwezigheid

Recensie

Denk niet dat je hier een puur wetenschappelijke uitleg krijgt over bouw en functioneren van planten. Dat heeft de bioloog en publicist (1955) er wel degelijk in verwerkt, maar hij gaat ook breed, soms vanuit de klassieken, sterk filosofisch benaderd en fel kritisch veroordelend, in op geologische ontwikkeling en aspecten als vervuiling, natuuraantasting, toenemende bevolking. De niet altijd eenvoudig leesbare tekst is met veel gevoel geschreven. Lyrisch, prozaïsch, romantisch, de spiegel voorhoudend. Kijkend vanuit een andere waarnemingshoek, maar wel met een uitgesproken eigen opvatting. Soms met de herkenbare valkuil van publicisten, als gegevens niet helemaal correct, of onvolledig zijn. De literatuurlijst is indrukwekkend, maar jammer genoeg zo opgezet dat niet is na te gaan waar gegevens in de tekst aan ontleend zijn. Voor verder lezen wel geschikt. Het geheel is dus een mix van feitelijke gegevens en meestal somber getinte uitstapjes van algemene aard. Een boek, om naast de biologische informatie, de lezer aan het denken te zetten. Het appel om met andere ogen te kijken naar planten, ook in het kader van de toekomst van de mensheid is indringend en terecht. Met enkele zwart-witillustraties en verklarende woordenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789029511377 | 251 pagina's

Titel Vanuit de plant gezien : pleidooi voor een plantaardige planeet
Auteur Arjen Mulder
Secundaire auteur A. Kerner von Marilaun
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2019]
Overige gegevens 251 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789029511377
PPN 418841497
Rubriekscode 505
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurfilosofie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Natuurfilosofie