De ontsnapping
Boek

De ontsnapping (2019)/ Joel C. Rosenberg, vertaald [uit het Engels] door Connie van de Velde

Een Joodse verzetsman en een predikant ontvluchten concentratiekamp Auschwitz om de wereld in te lichten over de Holocaust.

Aanwezigheid

Recensie

In 1938 wordt Jacob Weisz (17 jaar) door zijn oom getraind in de bossen rondom Siegen. Hij leert omgaan met een geweer en wordt behendig in het spreken van de Poolse en Slowaakse taal. Oom Avraham is verzetsleider en bereidt hem voor op de toenemende gevaarlijke leefomstandigheden van Joden in Duitsland. Jacobs vader, academicus, ontkent de gevaren omdat hij zichzelf ziet als een toegewijde Duitser. Tijdens een klopjacht worden beide ouders gedood door de Gestapo. Jacob ontkomt en vlucht naar België, waar hij zich aansluit bij het ondergrondse verzet. Tijdens een sabotagepoging van een overvolle goederentrein richting Auschwitz raakt Jacob per ongeluk opgesloten in een van de wagons. In het vernietigingskamp ontmoet hij hulppredikant Jean-Luc Leclerc, die 5000 onderduikers heeft kunnen helpen in het Franse dorpje Le Chambon. Geromantiseerd, spannend en beklemmend verhaal met historische feiten. Geloofwaardige personages. Korte hoofdstukken, veel dialoog en de christelijke signatuur is op de achtergrond aanwezig. Bevat nawoord en literatuurlijst. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023957348 | 459 pagina's

Titel De ontsnapping
Auteur Joel Rosenberg
Secundaire auteur Connie van de Velde
Type materiaal Boek
Editie Zesde druk;
Uitgave Utrecht : KokBoekencentrum Uitgevers, 2019
Overige gegevens 459 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Op omslag: een Joodse verzetsman en een predikant ontvluchten Auschwitz om de wereld te waarschuwen - 1e druk Nederlandse uitgave: Zoetermeer : Uitgeverij Mozaïek, 2014 - Met literatuuropgave - Vertaling van: The Auschwitz escape. - Carol Stream, Illinois : Tyndale House Publishers Inc., (c)2014
ISBN 9789023957348
PPN 420905952
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Jodenvervolging
Taal Nederlands