Een leeuw als Leonard
Boek

Een leeuw als Leonard ([2019])/ Ed Vere

Leonard is anders dan de andere leeuwen. Leonard is lief, houdt van wandelen, nadenken, dromen en dichten. Als hij eendje Marianne ontmoet, schrokt hij haar niet op, maar worden ze vrienden. Dat zint de andere leeuwen niet. Prentenboek met expressieve illustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 26/09/2024
    0-8 jaar - 2e verd. - Samen lezen - Prentenboeken kleuters VERE

Recensie

Leonard is op een andere manier leeuw dan gewoonlijk. Leonard is niet wild, maar lief. Hij houdt van wandelen, nadenken, dromen en dichten. Als de filosofische Leonard een eendje ontmoet, schrokt hij dat niet op, maar zegt hij: Hoi, ik ben Leonard. Toevallig houdt eendje Marianne ook van dichten en helpt ze de leeuw verder met zijn vers. De twee hebben het goed met elkaar, maar dan komt er een troep leeuwen langs die vindt dat zoiets geen pas geeft. Dat noopt Leonard en Marianne om na te denken over een passend antwoord. Prentenboek met de modieuze boodschap dat iedereen mag zijn zoals hij is. Die boodschap wordt eerst expliciet verwoord en uitgebeeld, waarop aan het eind van het boek de lezer de even prekerige als retorische vraag krijgt gesteld of er maar één manier is om leeuw te zijn. De vraag hoe de vegetarische Leonard dan aan zijn voedsel komt, blijft daarbij onbeantwoord. Grappig is dat in de conversatie tussen leeuw en eendje over dichten er al direct sprake is van rijm. De geslaagde illustraties in deze verzorgde uitgave zijn stemmig en warm van kleur en versterken zowel de sympathie voor Leonard en Marianne als ook de antipathie voor de troep, onder andere door een doordachte keuze van achtergrondkleuren en de veelzeggende emoties op de gezichten. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045122854

Titel Een leeuw als Leonard
Auteur Ed Vere
Secundaire auteur Edward van de Vendel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Querido, [2019]
Overige gegevens 32 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 29 cm
Annotatie Vertaling (c) Edward van de Vendel - Vertaald uit het Engels - Vertaling van: How to be a lion. - Puffin Books, 2018
ISBN 9789045122854
PPN 420861297
Thematrefwoord Jezelf zijn ; leeuwen ; Vriendschap
Taal Nederlands