Ons geld
Boek

Ons geld vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen (december 2018)/ Wil Portegijs, vertaling samenvatting [uit het Nederlands]: AVB-vertalingen

Verslag van het onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2018 uitvoerde naar de mening van mannen en vrouwen over het belang van economische zelfstandigheid voor vrouwen.

Aanwezigheid

Recensie

Al in 1949 pleitte de Franse filosofe en feministe Simone de Beauvoir voor de financiële onafhankelijkheid van de vrouw. Het verhogen van de economische zelfstandigheid van vrouwen is al decennialang een belangrijk doel in het emancipatiebeleid. Vrouwen zouden met betaald werk ten minste 70% van het minimumloon moeten verdienen. In het onderzoek over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2018 heeft uitgevoerd, ging het om drie vragen. Waarom gaan vrouwen niet meer werken om meer te verdienen? Vinden vrouwen het wel belangrijk om financieel op eigen benen te kunnen staan, ook als ze een partner hebben die genoeg verdient voor beiden? En wat verwachten hun partners eigenlijk van de vrouw op financieel gebied? De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat individuele economische zelfstandigheid niet aansluit bij het beeld dat veel partners koesteren van hun relatie. Dat beeld luidt kort maar krachtig: voor altijd en alles samen. Het is teleurstellend dat veel vrouwen niet de noodzaak voelen om economisch zelfstandig te zijn in een relatie. Schokkend is ook dat dit in stand wordt gehouden door de mening van hun partners: die vinden het meestal niet nodig dat hun vrouw genoeg verdient om van te leven.

Specificaties

Nederlands | 9789037708899 | 132 pagina's

Titel Ons geld : vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen
Auteur W. Portegijs
Instelling /Sociaal en Cultureel Planbureau ; /AVB Vertalingen, Amstelveen
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Sociaal en Cultureel Planbureau, december 2018
Overige gegevens 132 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie ISSN van de serie: ISSN 1568-1262 - Met literatuuropgave. - Met samenvatting in het Engels
ISBN 9789037708899
PPN 421062452
Rubriekscode 318.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Economische zelfstandigheid; Vrouwen ; Arbeidsparticipatie; Vrouwen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Economische zelfstandigheid

Relaties/Serie

SCP-publicatie
Boek

SCP-publicatie (2000-...)

vol. 2019-33
Uitgeleend