Over drogredenen
Boek

Over drogredenen ([2018])/ Aristoteles, vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Pieter Sjoerd Hasper & Erik C.W. Krabbe ; eindredactie: Jan van Ophuijsen

Bespreking door de Griekse wijsgeer (384-322 v.Chr.) van drogredenen en redeneerfouten in sofistische en polemische discussies.

Aanwezigheid

Recensie

In de Griekse filosofie won het ontwikkelen van goede redeneringen om een standpunt te onderbouwen gaandeweg aan belang. Zo ontstond er een argumentatieleer over al dan niet acceptabele redeneerstrategieën en weerleggingen. Aristoteles (384-322 v.Chr.) was de eerste die een systematische theorie uitwerkte over drogredenen en hoe deze te ontmaskeren in sofistische en polemische discussies. Aristoteles bespreekt minutieus allerhande soorten drogredenen en redeneerfouten. In inleidende hoofdstukken situeren de auteurs (van de Rijksuniversiteit Groningen) Aristoteles' werk in zijn historische context en geven er een overzichtelijke samenvatting van. Na de eigenlijke tekst (85 pagina's) volgt een uitgebreid geheel van bijlagen en appendices. Dit knap uitgegeven academisch boek is het elfde deel van een sinds 1998 groots opgezet, deskundig geannoteerd vertaalproject van Aristoteles' oeuvre. Wegens de specialistische en technische strekking is het minder geschikt voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789065540140 | 214 pagina's

Titel Over drogredenen
Auteur Aristoteles
Secundaire auteur Pieter Sjoerd Hasper ; Jan van Ophuijsen ; Erik C.W. Krabbe
Type materiaal Boek
Uitgave Groningen : Historische Uitgeverij, [2018]
Overige gegevens 214 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaald uit het Grieks - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Sophistici elenchi
ISBN 9789065540140
PPN 322162599
Rubriekscode 153.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Argumentatietheorie

Relaties/Serie

Aristoteles in Nederlandse vertaling
Boek

Aristoteles in Nederlandse vertaling (1998-....)

vol.
Uitgeleend