Voor vrijheid van godsdienst en geweten
Boek

Voor vrijheid van godsdienst en geweten Willem van Oranje en zijn verzet tegen machtsdenken ([2018])/ Dr. C.P. Polderman

Studie over de voornamelijk religieuze motieven van prins Willem I om de strijd met de Spaanse koning Philips II aan te gaan.

Aanwezigheid

Recensie

Wat waren de belangrijkste motieven van Willem van Oranje (1533-1584) en zijn volgelingen in de strijd tegen de Spaanse koning Filips II? Dat is de kernvraag van dit boek. De auteur, historicus en econoom, wijst daarbij op het tegenwoordig vaak onderschatte en genegeerde belang van religie. Volgens hem was dat immers de belangrijkste drijfveer voor de prins. Het boek begint met de context: wie hadden er invloed op het gedachtegoed van de prins? Vervolgens worden de voornaamste gebeurtenissen van de strijd op een rijtje gezet, waarna de belangrijkste termen worden uitgewerkt (zoals 'Hagenpreken en Beeldenstorm' en 'Godsdienstvrijheid en gewetensvrijheid'). In het volgende hoofdstuk staan de documenten centraal, met name die door en voor Oranje geschreven werden. Dan volgt een evaluatie, met als conclusie: 'Oranjes inzet voor godsdienstvrijheid is in de zestiende eeuw uniek'. Om daar nogal geforceerd een vergelijking aan toe te voegen tussen de Spaanse inquisitie en de hedendaagse IS-terreur tegen andersgelovigen: in beide gevallen was er volgens de auteur immers sprake van 'godsdienstoorlogen'. Met illustraties in kleur en zwart-wit, talrijke voetnoten en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789087181055 | 111 pagina's

Titel Voor vrijheid van godsdienst en geweten : Willem van Oranje en zijn verzet tegen machtsdenken
Auteur C.P. Polderman
Type materiaal Boek
Uitgave Apeldoorn : de Banier uitgeverij, [2018]
Overige gegevens 111 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789087181055
PPN 419379975
Rubriekscode 936.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Willem I (prins van Oranje) ; Tachtigjarige Oorlog ; Godsdienstvrijheid
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Willem I (prins)