Het Instituut
Boek

Het Instituut het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie als speelbal van Den Haag en koningshuis ([2019])/ Gerard Aalders

De Nederlandse historicus beschrijft zijn ervaringen bij het NIOD en de wijze waarop hij werd tegengewerkt bij zijn onderzoeken.

Aanwezigheid

Recensie

Eind 2010 vertrok onderzoeker Gerard Aalders (tegen zijn zin) bij het NIOD omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Hij blikt terug op zijn jaren op 'Het Instituut' en vooral op de tegenwerking die hij kreeg van 'directeur', 'hoofd' en 'brutus', respectievelijk Hans Blom, Peter Romijn en Johannes Houwink ten Cate. De obstructie kwam niet alleen van binnenuit: (oud-)bewindslieden, andere auteurs (zoals Cees Fasseur), de pers en prins Bernhard probeerden Aalders eveneens het werk onmogelijk te maken of hem in een negatief daglicht te stellen. Desondanks produceerde hij een enorm aantal boeken en artikelen. Met nauwelijks verholen sarcasme worden zijn ervaringen op zeer leesbare wijze uit de doeken gedaan. Helaas doet hij dat chronologisch, waar een thematische behandeling (zoals over prins Bernhard, joodse tegoeden of de Goudstikker-collectie) zinvoller was geweest. Bovendien beperkt hij zich niet tot een zakelijke evaluatie, maar lijkt er ook sprake van een persoonlijke afrekening en staat hij zelf (ook in de foto's) nogal centraal. Dat doet afbreuk aan wat hij wil zeggen. Een mooi, vilein, onderhoudend (vooral voor mensen die thuis zijn in de materie), maar zeer subjectief kijkje van binnenuit op de werkwijze op het NIOD. Met voetnoten, bronnenoverzicht en index.

Specificaties

Nederlands | 9789089757838 | 286 pagina's

Titel Het Instituut : het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie als speelbal van Den Haag en koningshuis
Auteur Gerard Aalders
Type materiaal Boek
Uitgave [Meppel] : Just Publishers, [2019]
Overige gegevens 286 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089757838
PPN 421554770
Rubriekscode 930.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen NIOD; 1991-2010
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II