Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
Interieurs van herrijzend Nederland
Boek

Interieurs van herrijzend Nederland binnenruimten van een opkomende welvaartsstaat : 1940-65 ([2019])/ Marieke Kuipers, tekstbijdragen: Rudolphine Eggink, Geertje Huisman, Alexandra van Kleef, André Koch, Mariël Kok, Ben Kooij, Dorothée Koper-Mosterd, Marieke Kuipers, Rutger Morelissen, Thea van Oosten, Mariël Polman, Sylvia van Schaik, Danielle Takens, Judith Toebast, Lizette van der Wal ; taalredactie: Aggie Langedijk

Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965. Binnenruimten van een opkomende welvaartsstaat biedt een overzicht van de monumentale binnenhuiskunst tot de toevallig ontstane interieurs uit de wederopbouwperiode. Het boek bevat beknopte essays over de voornaamste ontwikkelingen, thematische hoofdstukken over kleur, materialen, comfort en techniek en honderden afbeeldingen. In korte tijd wist Nederland te herstellen van de enorme oorlogsschade. Na een moeilijke start van schaarste kwamen er tussen 1945 en 1965 meer dan 2,5 miljoen nieuwe bouwwerken bij. De bijbehorende binnenruimten waren veelzijdig in vormgeving voor wonen en werken, leren en kerken, winkelen en ontspannen. Dankzij overheidssteun voor standaardisatie en mechanisatie werd snelle en massale productie mogelijk van gebouwen, meubels en materialen voor de aankleding van de interieurs. Goed Wonen werd een begrip. Intussen wordt het steeds moeilijker om nog volledig originele interieurs uit het midden van de twintigste eeuw te vinden. Deels door slijtage, deels door verandering in smaak en techniek, maar ook door onbekendheid en onderwaardering.--- UitgeverOverzicht van de architectuur en de inrichting daarvan in de periode 1940-1965, met aandacht voor diverse soorten gebouwen en toonaangevende ontwerpers.

Aanwezigheid

Recensie

Uitgave van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bedoeld om het bewustzijn te vergroten van het belang van interieurs uit de wederopbouwperiode, die in rap tempo verdwijnen. Het boek begint met een uitgebreide tijdlijn van de periode 1940-1965 die de interieurs in een historisch perspectief plaatst. Daarna volgen hoofdstukken over een breed scala aan onderwerpen, variërend van de ontwikkeling van woonruimtes, openbare gebouwen, kerken, boerderijen en fabrieken tot materialen en kleur. Duidelijk wordt de invloed van de komst van nieuwe materialen als kunststof en linoleum. Het laatste hoofdstuk gaat over verweesde interieurensembles. Dat zijn interieurs of delen daarvan die verwijderd zijn uit het oorspronkelijke gebouw en die bewaard worden bij de Rijksdienst. Het boek wordt afgesloten met een uitgebreid overzicht van 25 toonaangevende ontwerpers uit de periode. Het boek biedt een breed en gevarieerd beeld van de inrichting van de architectuur uit het midden van de twintigste eeuw. Met veel originele foto's en illustraties. Een rijk en goed leesbaar (letterlijk en figuurlijk) boek voor een groot publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789462582170 | 308 pagina's

Titel Interieurs van herrijzend Nederland : binnenruimten van een opkomende welvaartsstaat : 1940-65
Uniforme titel Interieurs van herrijzend Nederland 1940-65 Interieurs 1940-65
Instelling /Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Secundaire auteur Marieke Kuipers ; Rudolphine Eggink
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2019]
Overige gegevens 308 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789462582170
PPN 410806072
Rubriekscode 774.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Interieurkunst; Nederland; 1941-1965 ; Wederopbouw
PIM Rubriek Huis en Tuin
PIM Trefwoord Binnenhuis-architectuur