God in alles
Boek

God in alles ([2018])/ Anselm Grün, Leonardo Boff

Twee essays door de Duitse benedictijn en de Braziliaanse bevrijdingstheoloog over de relatie tussen God, mens en het universum.

Aanwezigheid

Recensie

Twee essays over de vindplaats van God en zijn relatie met mens en universum. Een van de Duitser Anselm Grün, bekend van zijn talloze populair-theologische publicaties gericht op een vroom welbevinden, en een van de Braziliaan Leonardo Boff, bekend om zijn grote bijdragen aan de 'bevrijdingstheologie'. Bij Grün ligt de nadruk, net als bij zijn minstens even productieve collega Eugen Drewermann, op het zelf: geen godservaring zonder zelfervaring. Voor Boff is God veel meer het verbindende binnen het hele universum, met de Drie-eenheid als het oermodel van alle menselijke relaties, inspiratie voor liefde en solidariteit - de mens als 'relatieknoop'. Dat relationele lijkt bij Grün ver weg. 'Liefde zijn' is wel doel van het leven, maar dat is voor hem niet hetzelfde als liefhebben en geliefd worden. Hij leert van Boff wel meer aandacht voor de relatie van de mens (het zelf) met de kosmos. Maar er blijft een wezenlijk verschil tussen beiden. Boff verwoordt dat ook expliciet: 'Het gaat hier niet om een psychologisch probleem dat kan worden behandeld door een (...) psychoanalyticus' (p. 145). Waarmee hij verwijst naar de methode van Grüns workshops. Het verschil is ook af te lezen aan de door de twee auteurs aangehaalde literatuur.

Specificaties

Nederlands | 9789089722805 | 153 pagina's

Titel God in alles
Auteur Anselm Grün
Secundaire auteur Leonardo Boff ; Franck Ploum
Type materiaal Boek
Uitgave [Heeswijk Dinther] : Berne Media, uitgeverij abdij van berne, [2018]
Overige gegevens 153 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaald uit het Duits. - Vertaling: Franck Ploum - Oorspronkelijke Duitse uitgave: Münsterschwarzach : Vier-Türme GmbH, Verlag, (c)2017 - Met literatuuropgave
ISBN 9789089722805
PPN 418220107
Rubriekscode 242.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Godsbegrip
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Godsbegrip