Broer
Boek

Broer ([2019])/ Mahir Guven, vertaald uit het Frans door Carolien Steenbergen

Twee broers van Frans-Syrische afkomst in Parijs, de een taxi-chauffeur en de ander die als verpleger in Syrië is geweest, kampen met de verlokkingen van drugs en problemen als discriminatie, extremisme en terrorisme.

Aanwezigheid

Recensie

Broer is taxichauffeur. Elf uur per dag opgesloten in zijn wagen, met constant het nieuws aan, piekert hij over zijn leven en de wereld die aan de andere kant van zijn voorruit aan hem voorbijgaat. Broertje is enige tijd geleden naar Syrië vertrokken. Op een avond gaat de bel: broertje is terug. In deze bijtende roman wisselt Mahir Guven (1986) humor af met ernst. Hij onderzoekt de wereld van werkers in dit Ubertijdperk, van chauffeurs die kapotgaan aan hun eenzaamheid, vechtend om te overleven. Hij beschrijft ook de wereld van degenen die op jihad gegaan zijn: de rekrutering, de gevechten, de onmogelijke terugkeer naar Frankrijk. Zo krijgt de aangrijpende geschiedenis van een Frans-Syrische familie gestalte, waarvan de vader en zijn twee zoons proberen te integreren in een maatschappij die hen niet veel kansen biedt. Mahir Guven heeft voor dit debuut drie prestigieuze prijzen gekregen. De thematiek van o.a. Syriëgangers is actueel, het boek is levendig en indringend geschreven, maar door de vele straattaal wat minder toegankelijk. Met verklarende woordenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789026346316 | 230 pagina's

Titel Broer
Auteur Mahir Guven
Secundaire auteur Carolien Steenbergen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2019]
Overige gegevens 230 pagina's - 22 cm
Annotatie Op omslag: Winnaar Prix Goncourt du Premier Roman 2018 - Vertaling van: Grand frère. - Éditions Philippe Rey, (c)2017
ISBN 9789026346316
PPN 42077470X
Taal Nederlands