De Bijbel in Nederland
Boek

De Bijbel in Nederland de plaats van de Bijbel in kerk en samenleving (2018)/ Floor Barnhoorn, Sake Stoppels en Anne-Mareike Schol-Wetter (red.)

Artikelen over de vraag of Nederlanders vaak in de Bijbel lezen, op welke wijze dit gebeurt en welke betekenis de lezers aan de Bijbel hechten.

Aanwezigheid

Recensie

Lezen Nederlanders vaak in de Bijbel? Die vraag is het thema van dit boek. Na een inleiding door een van de redacteuren volgen artikelen van zestien auteurs, waarop de uitleiding, door twee redactieleden geschreven, het boek besluit. Er zijn vier onderafdelingen: Perspectieven op de Bijbel, De Bijbel binnen 'vertrouwde kaders', Oude teksten, nieuwe contexten en De Bijbel onverwacht. Elk artikel wordt besloten met een persoonlijke verklaring van de auteur over de waarde die voor hem/haar de Bijbel heeft, en een aantal vragen onder het kopje Om over na te denken. De auteurs hebben een uiteenlopende achtergrond, wat uit de artikelen blijkt. Ad van Nieuwpoort kraakt bijvoorbeeld beargumenteerd de NBV in de stijl van Frans Breukelman, hij noemt het taalgebruik van de vertalingen 'babbeltaal'. Maar andere auteurs gebruiken juist dit type vertalingen in hun Bijbelkringen. Contextueel lezen wordt zowel afgewezen als omhelsd. De Bijbel blijkt ook jongeren aan te spreken. De PKN en het Nederlands Bijbelgenootschap hebben gezamenlijk dit boek gepresenteerd.

Specificaties

Nederlands | 9789089121561 | 249 pagina's

Titel De Bijbel in Nederland : de plaats van de Bijbel in kerk en samenleving
Instelling /Nederlands Bijbelgenootschap ; /Protestantse Kerk in Nederland
Secundaire auteur Floor Barnhoorn ; Sake Stoppels ; Anne-Mareike Schol-Wetter
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Haarlem : nbg pkn, 2018
Overige gegevens 249 pagina's - tabellen - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089121561
PPN 421062428
Rubriekscode 223.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bijbel; Nederland; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Bijbel