Vallende tijd
Boek

Vallende tijd gedichten (2019)/ Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi, Mimoun el Walid, met een nawoord van Asis Aynan

Vertaalde gedichten van Mohammed Chacha, Mimoun el Walid, Fadma el Ouariachi en Ahmed Ziani, allen afkomstig uit de Rif in Marokko.

Aanwezigheid

Recensie

'Vallende tijd' is het tiende en laatste deel van 'De Berberbibliotheek'. Daarin verschenen diverse opmerkelijke boeken, met als bekendste werk 'Hongerjaren'* van Mohamed Choukri. In deze bundel is werk van vier dichters verzameld, die samen een mooie staalkaart presenteren van de strijdbare Riffijnse cultuur uit Marokko en daarbuiten. Mohammed Chacha schreef warmbloedige protestpoëzie. Ahmed Ziani is poëtischer, zoals in zijn gedicht 'Dochters van Amsterdam': 'Jij die de hemel draagt in je ogen / vervuld van vrijheid'. Fadma el Ouariachi (1957) is een van de weinige vrouwelijke dichters uit de Rif. Zij had ooit een column in het Algemeen Dagblad. In haar gedichten heeft ze een bijna profetische stem. Mimoun el Walid (1959) is dichter en zanger en dat is aan zijn werk te zien ('Mijn hart is als de golven van de woelende zee'). Hij is woonachtig in Brussel. Leiden is verrijkt met zijn muurgedicht 'De bergen van de Rif'. Bij elkaar geven deze 35 gedichten een mooie inkijk in de veelvormige poëzie uit de Rif. Een kort nawoord, de soepele vertaling en enkele verklarende teksten maken de bundel goed toegankelijk.

Specificaties

Nederlands | 9789491921575 | 94 pagina's

Titel Vallende tijd : gedichten
Auteur Mohammed Chacha
Secundaire auteur Ahmed Ziani ; Fadma el Ouariachi ; Mimoun el Walid ; Asis Aynan
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, 2019
Overige gegevens 94 pagina's - 25 cm
ISBN 9789491921575
PPN 421323302
Rubriekscode Berbertalen 875
Taal Nederlands
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Bloemlezingen

Relaties/Serie

De Berberbibliotheek
Boek

De Berberbibliotheek (2011-2019)

vol.
Uitgeleend