Het ambachtelijk bedrijf in de laatmiddeleeuwse stad
Boek

Het ambachtelijk bedrijf in de laatmiddeleeuwse stad ([2019])/ Rien Huiskamp, redactie: Hemmy Clevis

Onderzoek naar de bedrijfsvoering en inzet van arbeidskrachten van enkele laatmiddeleeuwse, ambachtelijke takken van industrie: brouwerijen, leerlooierijen, pottenbakkerijen en vollerijen.

Aanwezigheid

Recensie

In de laatmiddeleeuwse stad zijn veel mensen niet meer (volledig) zelfvoorzienend en is er sprake van specialisatie en arbeidsdeling. Men fabriceerde steeds meer producten bestemd voor de handel en export. Dit boek onderzoekt de bedrijfsvoering en de inzet van arbeidskrachten in de laatmiddeleeuwse stad aan de hand van vier typen bedrijven: brouwerijen, leerlooierijen, pottenbakkers en vollerijen (proces in lakenweverij). Bronnen zijn hierbij archeologische vondsten, schriftelijke bronnen (vooral de zogenoemde 'keuren': regelgeving vanuit de overheid over bedrijfsvoering), afbeeldingen van beroepen en archeologische experimenten (reconstructies van bedrijfsvoering en middelen). Het onderzoek concentreert zich op een beperkt aantal steden in de Nederlanden en behandelt onder andere standaardisatie, serieproductie, beloning, productieplanning, technische details rondom bijvoorbeeld ovens etc. Het onderwerp is interessant genoeg. Daarom is het teleurstellend dat de eindredactie zo slecht is uitgevoerd. Het boek wordt ontsierd door de vele taalfouten en het slecht lopende, kromme taalgebruik. Met talrijke illustraties in kleur en zwart-wit, enkele bijlagen, eindnoten en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789089320254 | 139 pagina's

Titel Het ambachtelijk bedrijf in de laatmiddeleeuwse stad
Auteur M.J. Huiskamp
Secundaire auteur Hemmy Clevis
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : SPA uitgevers, [2019]
Overige gegevens 139 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089320254
PPN 421360860
Rubriekscode 906.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ambachten; Steden; Nederland; Late Middeleeuwen ; Ambachten; Steden; België; Late Middeleeuwen ; Aardewerkindustrie ; Bierbrouwerijen ; Lederindustrie ; Textielindustrie
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Ambachten