De lange reis van de Poesaka
Boek

De lange reis van de Poesaka Indische tastbare herinneringen : ons cultureel erfgoed ([2019])/ Simone Berger, Armando Ello, redactie Noor Versélewel de Witt Hamer

Interviews met families uit Nederlands-Indie over hun geschiedenis naar aanleiding van hun 'poesaka's', tastbare erfstukken en herinneringen aan hun verleden in Indie.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 08/10/2024
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. GESCHIEDENIS INDONESIE 944.4 BERG

Recensie

Een poesaka is in dit boek een object dat verbonden is aan de geschiedenis van een Indische, Molukse of Chinees-Indische familie. Het is vaak een erfstuk dat meegereisd is naar het 'vaderland' en dat een tastbare herinnering is geworden aan het leven in Nederlands-Indië. Ze dateren uit de tijd van tempo doeloe, de Japanse bezetting en de tijd van de bersiap. Simone Berger, die haar sporen reeds verdiende met 'Jouw familiegeschiedenis' (2016)*, later herdrukt als 'Istori kita' (2018), verzamelde de verhalen van dertig Indische families en Armando Ello maakte de foto's. Deze uitgave over tastbare Indische herinneringen zal de lezer niet onberoerd laten. De herinneringen van de geïnterviewde families geven een ontroerende kijk op hun recente geschiedenis. Zij werden geboren en groeiden op in een land met andere verhalen en gebruiken. Het is een geschiedenis van verlies en ontberingen. Maar ook een geschiedenis van weemoed, veerkracht en wilskracht. Een geschiedenis die helaas in Nederland slecht bekend is. Deze prachtige uitgave is een must voor de lezers die belangstelling hebben voor de koloniale geschiedenis. met talrijke foto's in kleur en zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789460224973 | 192 pagina's

Titel De lange reis van de Poesaka : Indische tastbare herinneringen : ons cultureel erfgoed
Auteur Simone Berger
Secundaire auteur Armando Ello ; Noor Versélewel de Witt Hamer
Type materiaal Boek
Uitgave Volendam : LM Publishers, [2019]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 25 cm
ISBN 9789460224973
PPN 421605340
Rubriekscode Indonesië 944.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Indische Nederlanders; Verhalen ; Nederlands Oost-Indie; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Indische Nederlanders