Indianen van Suriname
Boek

Indianen van Suriname bruggenbouwers en erfgoeddragers van een vergeten volk ([2019])/ tekst Petra Nelstein, fotografie Diederik van Goethem ; redactie Clazien Medendorp

Schets van de geschiedenis, cultuur en spiritualiteit van de indianen die de oorspronkelijke bevolking van Suriname vormen.

Aanwezigheid

Recensie

Met dit rijk door Diederik van Goethem geïllustreerde boek haalt Petra Nelstein de oorspronkelijke bewoners van Suriname uit de vergetelheid. Zij betreedt de culturele wereld van Arowakken en Caraïben (aan de kust) en de Trio-, Wajana- en Akurio-volken. Het eerste deel behandelt de geschiedenis van de indianen, evenals hun evangelisatie. In deel twee ontvouwt Nelstein de inhoud van het indrukwekkende manuscript van de broers Penard uit 1908, dat van grote betekenis is voor kennis van de cultuur van de kust-indianen. Dan in deel drie, 'Cultuur en maatschappij' laat zij het leven in de inheemse dorpen en de kunst van de bewoners voelen. In deel vier komt met spiritualiteit de indiaanse visie op het leven, met riten en initiaties, aan de orde. In deel vijf beschouwt de schrijfster de toekomst, onder meer aan de hand van de Internationale dag van Inheemse Volken. Nelstein weet op fenomenale wijze duidelijk te maken dat het leven in en met de natuur van indianen duurzaam is en in letter en geest 'normaal' is! Een prachtig boek dat ons iets vertelt over de Aarde die wij te leen hebben.

Specificaties

Nederlands | 9789460224898 | 158 pagina's

Titel Indianen van Suriname : bruggenbouwers en erfgoeddragers van een vergeten volk
Auteur Petra Nelstein
Secundaire auteur Diederik van Goethem ; Clazien Medendorp
Type materiaal Boek
Uitgave Volendam : LM Publishers, [2019]
Overige gegevens 158 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460224898
PPN 419653643
Rubriekscode Suriname 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Indianen; Suriname ; Inheemse volken; Suriname
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Inheemse volken