Partizaan Winter
Boek

Partizaan Winter ([2019])/ Giacomo Verri, vertaald uit het Italiaans door Lilian Lotichius met medewerking van Linda Pennings

Nadat partizanen in 1943 bij het Italiaanse Borgosesia een overval plegen komt het gevreesde fascistische Tagliamento-legioen naar het plaatsje voor represailles.

Aanwezigheid

Recensie

December 1943: Borgosesia, een stadje in de Italiaanse Alpen. In de besneeuwde bossen houden partizanen zich schuil. Als zij een overval plegen, arriveert op 20 december het beruchte fascistische Tagliamento-legioen voor represailles. Twintig bewoners worden opgepakt en tien van hen worden terechtgesteld. Auteur Verri (1978) vertelt het verhaal, dat zich afspeelt van de eerste dag van december tot de dag voor kerst, via drie hoofdpersonen: de gepensioneerde leraar Italiaans Italo Trabucco, student Jacopo Preti die zich bij de partizanen heeft aangesloten en de tienjarige Umberto Dedali die ervan droomt om partizaan te worden. Feitelijk zijn ze geen hoofdpersoon, de drie zijn vooral toeschouwer bij wat er in hun stadje gebeurt en als lezer maak je kennis met hun gedachten en gevoelens. Belangrijk element in deze debuutroman is de taal, die Verri, zoals hij zelf verklaarde, zich laat ontwikkelen zoals een lawine zich ontwikkelt. In het begin kabbelend en haast poëtisch, maar op het eind onontkoombaar en meedogenloos. Niet het verhaal is bijzonder, maar de manier waarop Verri het vertelt.

Specificaties

Nederlands | 9789086841776 | 253 pagina's

Titel Partizaan Winter
Auteur Giacomo Verri
Secundaire auteur Lilian Lotichius ; Linda Pennings
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij IJzer, [2019]
Overige gegevens 253 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Partigiano Inverno. - Nutrimenti, (c)2012
ISBN 9789086841776
PPN 422398128
Genre oorlogsroman
Taal Nederlands