De onzichtbare keizer
Boek

De onzichtbare keizer Napoleon op Elba ([2019])/ Mark Braude, kaarten Jeffrey L. Ward

Geschiedenis van het verbljjf van Napoleon op Elba in 1814-1815, zijn ontsnapping van het eiland en van de Honderd Dagen tot aan de slag bij Waterloo.

Aanwezigheid

Recensie

Door dagboeken en biografieën schetst de auteur de ballingschap van Napoleon op Elba, met incidenteel een uitstapje naar de politieke context. Vooral raadpleegt hij de Engelse gezant Neil Campbell, die de opdracht had Napoleon op Elba in de gaten te houden. Op Elba mocht Napoleon na zijn nederlaag in 1814 de keizerstitel behouden en beschikte hij over een klein leger ter land en ter zee (1750 man). De ex-heerser over bijna half Europa en tachtig miljoen onderdanen moest zich op Elba tevreden stellen met 225 km2 en 12.000 onderdanen. Hij spreidde een ongekende dadendrang ten toon, deelde orders uit en stelde een grondwet van drie bladzijden op. Tijdens zijn verblijf op Elba hield Napoleon zich als keizer voor de grote wereld onzichtbaar. Het was de Engelse gezant echter al vrij snel duidelijk dat Napoleon in stilte bezig was een terugkeer naar het vasteland voor te bereiden. De uiteindelijke ontsnapping kan worden geweten aan misverstanden, afwezigheid van cruciale personages op het eiland, falende zeepatrouilles en een volledig verkeerde inschatting van waarheen Napoleon koers zou zetten. Een nieuw beeld van het jaar dat Napoleon op Elba doorbracht. Deze 'onzichtbare' periode krijgt door dit boek meer de dimensie van voorbereiding op de ontsnapping. Met enkele kaartjes.

Specificaties

Nederlands | 9789463820196 | 411 pagina's

Titel De onzichtbare keizer : Napoleon op Elba
Auteur Mark Braude
Secundaire auteur Jeffrey L. Ward ; Fred Hendriks
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2019]
Overige gegevens 411 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels door Fred Hendriks - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The invisible emperor : Napoleon on Elba from exile to escape. - New York : Penguin Press, (c)2018
ISBN 9789463820196
PPN 421735163
Rubriekscode Frankrijk 947.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Napoleon I (keizer van Frankrijk)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Napoléon I