Het is goed, het is mooi
Boek

Het is goed, het is mooi twee romans : De berg : twee romans (2019)/ Ivica Prtenjaca, vertaling uit het Kroatisch Sanja Kregar ; redactie Alexander Ziegler, Hedda Maria Post

Bundeling van twee romans, de eerste over het liefdesleven van de werkloze schrijver Ivica die in een boekhandel in Zagreb gaat werken en de tweede over de drie maanden dat hij zich alleen terugtrekt op een berg op een eiland om zomerbranden te voorkomen.

Recensie

Bundeling van twee romans van de Kroatische schrijver Ivica Prtenjaca (1969). De eerste roman, 'Het is goed, het is mooi' (uit 2006), vertelt het verhaal van de 34-jarige werkloze schrijver Ivica die zijn geboortestad verlaat om in Zagreb als verkoper in een boekwinkel aan de slag te gaan. Hij is het enige mannelijke personeelslid, naast Iris en zijn bazin Danijela, met wie hij een bijzondere vertrouwensband creëert. Ivica houdt van mooie vrouwen, maar ook van zijn veel jongere buurmeisje dat in hem de ideale 'liefdesleraar' ziet. Zowel het werk als zijn liefdesleven wordt met veel humor en ironie gebracht, doch achter dit lichtvoetige schuilt eenzaamheid. De tweede roman, 'De berg' (uit 2014), gaat door op dat thema. De boekwinkel is gesloten en zijn banen bij een uitgeverij en een museum voldoen niet langer. Ivica zal 'herbronnen' door drie maanden lang alleen op een berg door te brengen, met als opdracht het (niet bij naam genoemde) eiland te behoeden voor verwoestende zomerbranden. Zijn enige gezelschap: een hond en een oude ezel. Het stellen van existentiële vragen, angst en identiteit zijn universele thema's die iedereen zullen aanspreken. Verzorgde, goed leesbare uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789492160140 | 232 pagina's

Titel Het is goed, het is mooi : twee romans : De berg : twee romans
Uniforme titel De berg
Auteur Ivica Prtenjača
Secundaire auteur Sanja Kregar ; Alexander Ziegler
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : KLIN, 2019
Overige gegevens 232 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Dobro je, lijepo je. - Zagreb : Profil, 2006 + en: Brdo. - Zagreb : V.B.Z., 2014
ISBN 9789492160140
PPN 421496541
Genre psychologische roman
Taal Nederlands