Buskruit en gasmaskers
Boek

Buskruit en gasmaskers scheikunde aan het front ([2019])/ Tim Ripley, vertaling [uit het Engels] en bewerking: Margreet Nauta ; eindredactie: Jaap Verschoor

Welke rol speelt scheikunde in een oorlog? Lees over buskruit, geweren, granaten en andere explosieven. Chronologisch ovezicht, met foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    8-14 jaar - 2e verd. - Spanning en Avontuur - Wetenschap en techniek WAPENS RIPL

Recensie

Waar ca. 4000 jaar geleden mensen metaal gebruikten voor het maken van dolken en zwaarden is het wapenarsenaal in de loop van de tijd flink uitgebreid en veranderd. Scheikunde speelt hier een prominente rol in! In deze steviger uitgave, deeltje uit de reeks 'Aan het front'*, ligt de focus op wapens door de eeuwen heen. Eerst werd gebruikgemaakt van metalen en vuur; in de dertiende eeuw kwam het buskruit naar Europa. Wat volgde was een reeks van uitvindingen van o.a. kogels, dynamiet, gifgas en napalm. Tegelijkertijd ontstond de noodzaak zich te kunnen beschermen tegen wapens - van harnas tot kevlar. De informatie is concreet, helder en feitelijk; kleine blokjes 'meer weten' geven inzicht in een nieuw materiaal of toepassing én in de mensen achter de uitvinding. Realistische foto's in kleur en soms zwart-wit ondersteunen de tekst en laten (ook) de werkelijkheid van de oorlog zien. Met tijdlijn, woordenlijst, verwijzingen en register. Informatieve uitgave die (toepassing van) scheikunde zichtbaar maakt maar ook aan kan zetten tot nadenken over morele en ethische aspecten rond dit thema. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789463414036 | 48 pagina's

Titel Buskruit en gasmaskers : scheikunde aan het front
Uniforme titel Scheikunde aan het front
Auteur Tim Ripley
Secundaire auteur Margreet Nauta ; Jaap Verschoor
Type materiaal Boek
Uitgave [Utrecht] : Uitgeverij Schoolsupport, [2019]
Overige gegevens 48 pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Smoke screens and gasmasks : chemistry goes to war. - Brown Bear Books Ltd, (c)2017. - (Stem on the battlefield)
ISBN 9789463414036
PPN 421475935
Rubriekscode 399.64
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wapens; Geschiedenis ; Chemie; Krijgsgeschiedenis
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Wapens

Relaties/Serie

Aan het front
Boek

Aan het front (2019-...)

vol.
Uitgeleend