Werkt de VoorleesExpress?
Boek

Werkt de VoorleesExpress? effecten op woordenschat, verhaalbegrip en de geletterde thuisomgeving (2019)/ Aike Broens, MSc, Prof. Dr. Roel van Steensel

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van het project 'VoorleesExpress', in het bijzonder de effecten op woordenschat, verhaalbegrip en de geletterde thuisomgeving.

Aanwezigheid

Recensie

Onderzoeksrapport waarin de vraag centraal staat in hoeverre het project 'VoorleesExpress' effectief is. Specifiek is hierbij gekeken naar effecten op woordenschat, verhaalbegrip en de geletterde thuisomgeving. Er is gebruikgemaakt van een onderzoekopzet van een experimentele groep (deelnemers aan het project) en een controlegroep (deelnemers die pas later aan het project zullen deelnemen). Geconcludeerd wordt dat de VoorleesExpress 'werkt', maar er worden daarbij wel veel kanttekeningen geplaatst. Op de woordenschat heeft het project geen effect. Er wordt wel een (geringe) verbetering op verhaalbegrip geconstateerd, maar op langere termijn vervaagt dit effect. Algemeen kan gesteld worden dat de uitspraak dat het project 'werkt' te stellig is en dat het onderzoek juist aantoont dat het effect heel gering is. De onderzoekers doen dan ook de aanbeveling om aanvullende activiteiten te ontwikkelen. Het wetenschappelijk onderzoeksrapport is gedegen opgebouwd en de analyses worden gestructureerd weergegeven. Het rapport is ook te downloaden via www.stichtinglezen.nl. Van de lezer wordt een gedegen kennis van methodologie van onderzoek verwacht. Voor iedereen die betrokken is bij de Voorleesexpress, onder wie jeugdbibliothecarissen en onderzoekers.

Specificaties

Nederlands | 9789463012386 | 52 pagina's

Titel Werkt de VoorleesExpress? : effecten op woordenschat, verhaalbegrip en de geletterde thuisomgeving
Auteur Aike Broens
Instelling /Stichting Lezen, Amsterdam
Secundaire auteur Roel van Steensel
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Eburon, 2019
Overige gegevens 52 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie In colofon: (c)Stichting Lezen - Met literatuuropgave
ISBN 9789463012386
PPN 422414638
Rubriekscode 433.75
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Voorlezen ; Taalverwerving
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Voorlezen

Relaties/Serie

Stichting Lezen reeks
Boek

Stichting Lezen reeks (2000-...)

vol. dl. 29
Uitgeleend