Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De muur in het midden van het boek
Boek

De muur in het midden van het boek (2019)/ Jon Agee, vertaling [uit het Engels] Studio Bos

Links van de muur is het veilig, denkt een kleine ridder. Rechts is het gevaarlijk, want daar woont een groot monster. Maar links komt steeds verder onder water te staan en er zwemmen hongerige vissen rond. Is het rechts echt zo slecht? Prentenboek met eenvoudige, krachtige kleurentekeningen rond dezelfde muur. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Met een minimale hoeveelheid tekst en een maximale uitbuiting van de bladspiegel worden in dit prentenboek twee aloude en tegelijkertijd actuele problemen aangesneden: dat van de schijnveiligheid in combinatie met de angst voor het onbekende. Midden tussen de pagina's is op elke spread een muur getekend die twee zijden creëert: links de veilige kant, rechts de onveilige. Links komt een klein riddertje aangelopen met een ladder om een ontbrekend steentje in te metselen. Terwijl hij daarmee bezig is, ziet alleen de lezer dat het daar steeds verder onder water loopt. Rechts probeert een aantal 'gevaarlijke dieren' gezamenlijk over de muur te komen, wat mislukt. Vervolgens betreedt daar een reus het toneel en redt het riddertje op het nippertje van de verdrinkingsdood. De meervoudige moraal: schijnveiligheid bestaat, muren slechten doet ogen openen, en kan zelfs levensreddend werken. Waar volwassenen de neiging hebben deze boodschap al snel te vertalen naar politieke en allerlei andere maatschappelijke onderwerpen, kunnen kinderen gewoon genieten van (de voorkennis in de illustraties van) het verhaal, en tegelijkertijd deze levenslessen onbewust oppikken. Grappig, leerzaam en een in alle andere opzichten ook heerlijk genietbaar prentenboek voor jong en oud. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025877194

Titel De muur in het midden van het boek
Auteur Jon Agee
Instelling /Studio Bos
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Leopold, 2019
Overige gegevens 44 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 31 cm
Annotatie Vertaling van: The wall in the middle of the book. - New York : Dial Books for Young Readers Penguin Young Readers Group, (c)2018
ISBN 9789025877194
PPN 421752300
Thematrefwoord Angsten ; Vooroordelen ; Vreemdelingenhaat
Taal Nederlands