Urbanus: de vuilnisheld
DVD

Urbanus: de vuilnisheld ([2019])/ regie Erik Verkerk & Joost Van den Bosch

Igor de Rus belooft de inwoners van Tollembeek veel geld om van hun dorp een vuilnisbelt te maken. De kinderen van het dorp komen in opstand tegen dit plan. Vanaf ca. 12 jaar.

Recensie

Animatiefilm van Urbanus, met een nieuw verhaal dat gebaseerd is op de stripreeks die hij vanaf 1983 samen met Willy Linthout schrijft en waarvan ruim 180 afleveringen zijn verschenen. De louche bankier Jef Patat vermomt zich als Igor de Rus en doet de inwoners van Tollembeek een aantrekkelijk voorstel: in ruil voor veel geld mogen de grote steden een jaar lang hun gevaarlijke afval dumpen in het dorpje. Urbanus hoopt nu eindelijk een dure ring te kunnen kopen om te trouwen met Juf Pussy, maar dan komen de kinderen in opstand tegen dit plan. Volgens de makers is de film bewust gemaakt op het randje van 'kinderen toegelaten': 'een zotte animatiefilm voor jong en oud die zich afspeelt in het van de pot gerukte Urbanus-universum van Tollembeek. De film is een mix van ondeugende humor en kwajongensstreken die (niet té) jong en oud aanspreekt.' André Waardenburg (NRC 30-4-'19) schrijft: '(...) De makers stoppen het verhaal vol provocerende seksistische en racistische grappen, gekoppeld aan poep- en piesgrappen en 'humor' over politieagenten, bankiers en belastinginspecteurs. Dat kan best leuk zijn, maar de grappen worden, net als in de enigszins vergelijkbare net uitgekomen film Heinz, nooit echt leuk. En dan is het een lange zit.' Vanaf ca. 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 8719372008201

Titel Urbanus: de vuilnisheld
Uniforme titel Urbanus
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Erik Verkerk ; Joost Van den Bosch ; Urbanus ; Ben Segers ; Sven De Ridder ; Willy Linthout
Type materiaal DVD
Uitgave [Utrecht] : Dutch Filmworks, [2019]
Overige gegevens 1 dvd-video (73 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Stemacteurs onder anderen: Urbanus, Ben Segers, Sven De Ridder. - Vlaams gesproken, ondertiteld in Nederlands en Engels - Gebaseerd op de Urbanus strips, gecrëeerd door Urbanus en Willy Linthout - Videoversie van de animatiefilm: België : Eyeworks Film & TV Drama, (c)2019
ISBN 8719372008201
PPN 422737887
Thematrefwoord Milieuverontreiniging
Taal Nederlands