Irenestraten
Boek

Irenestraten alledaags erfgoed van de wederopbouw ([2019])/ Leo van den Berg, Madeleine Steigenga, met bijdragen van Martine Bakker, Jitze Kopinga, Simone Vermaat ; foto's Leo van den Berg, met bijdragen van Madeleine Steigenga, Renske Derkx ; eindredactie Martine Bakker, Maarten Ettema

Beschrijving van het verleden en het heden van het 'alledaagse' erfgoed van de wederopbouwperiode, van 1945 tot 1960, met een oproep tot herwaardering daarvan.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek beschrijft het verleden en het heden van het 'alledaagse' erfgoed van de wederopbouwperiode, van 1945 tot 1960. De opzet van het boek is tweedelig. In het eerste deel schetst architecte Madeleine Steigenga de woningbouwopgave en -inspanningen tijdens de wederopbouwperiode, met bijzondere aandacht voor de opkomst van de massawoningbouw, de ontwikkeling van diverse architectuur- en stedenbouwstromingen en politieke afwegingen. Vervolgens verschuift de aandacht naar de toekomstbestendigheid van de wederopbouwbuurten en -woningen, rekening houdend met de actuele woningmarktontwikkelingen. De Irenestraat is door sociaal geograaf en initiatiefnemer tot dit boek Leo van den Berg gekozen als standaardvoorbeeld van een wederopbouwstraat. In het tweede deel van het boek brengt Van den Berg alle 392 'Irenestraten' van Nederland treffend in beeld, vergezeld van bewonersportretten en intermezzo's over kunst, kerken, boombeplanting en recente ingrepen in wederopbouwbuurten. Het boek sluit af met een oproep tot herwaardering van het erfgoed van de wederopbouwperiode. Inspirerend boek voor architecten, stedenbouwkundigen en cultuurhistorici geïnteresseerd in (het behoud van) het erfgoed van wederopbouwperiode.

Specificaties

Nederlands | 9789492474001 | 168 pagina's

Titel Irenestraten : alledaags erfgoed van de wederopbouw
Auteur Leo van den Berg
Secundaire auteur Madeleine Steigenga ; Martine Bakker ; Jitze Kopinga ; Simone Vermaat
Type materiaal Boek
Uitgave Wageningen : Blauwdruk, [2019]
Overige gegevens 168 pagina's - illustraties - 23 × 24 cm
ISBN 9789492474001
PPN 404041973
Rubriekscode 718.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Woningbouw; Nederland; 1945-2000 ; Woningbouw; Nederland; 1945-1960
Trefwoord Gelderland
Straten
Wederopbouw
Bouwkunst
Stedelijke Planologie
Geschiedenis; 20e eeuw
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Woningbouw