Opkomst en ondergang van beschavingen
Boek

Opkomst en ondergang van beschavingen Waar staat het Westen? Geschiedfilosofie met een kwantitatieve analyse (2019)/ Floris van de Vooren

Analyse van de redenen waarom sommige beschavingen ten onder gaan en andere zich weten te handhaven, mede aan de hand van kwantitatieve gegevens.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek van de gepensioneerde econoom/econometrist bestaat uit drie delen en twee bijlagen. In het eerste deel geeft hij een definitie van een beschaving en geeft hij een veertiental factoren die de ontwikkeling van beschavingen beïnvloeden. Factoren zijn onder andere de mate van eendracht, prestaties van de staat en arbeidskrachten. Dit brengt hem tot het formuleren van een wiskundig model dat de werking van de factoren op een beschaving laat zien. Dit model wordt in een bijlage wiskundig onderbouwd, maar is zonder wiskundekennis goed te begrijpen. Het model geeft aan waarom sommige beschavingen ten onder zijn gegaan en andere standhouden. In het tweede deel wordt een aantal karakteristieken besproken, onder andere het schrift, religie en democratie. Ook wijst de schrijver op nieuwe ontwikkelingen die van belang zijn voor de ontwikkeling van beschavingen, onder meer automatisering en milieu. Het derde deel geeft een overzicht van de geschiedenis van de 21 (ooit) bestaande beschavingen. Het bijzondere van dit boek zijn niet de globale overzichten, maar de poging om op een kwantitatieve manier bestaande beschavingen te vergelijken. Met tabellen, eindnoten en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789463012287 | 316 pagina's

Titel Opkomst en ondergang van beschavingen : Waar staat het Westen? Geschiedfilosofie met een kwantitatieve analyse
Auteur F.W.C.J. van de Vooren
Type materiaal Boek
Uitgave Delft : Eburon, 2019
Overige gegevens 316 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463012287
PPN 421557435
Rubriekscode 901
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geschiedenisfilosofie
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Geschiedenis-filosofie