Onaantastbaar
Boek

Onaantastbaar (2013)/ Philippe Pozzo di Borgo, uit het Frans vert. door Marianne Gaasbeek en Marianne Gossije

Het grotendeels autobiografische verhaal van een na een ongeluk verlamde rijke Fransman en zijn uit de Parijse banlieues afkomstige helper.

Recensie

Het grotendeels autobiografische verhaal van een na een ongeluk verlamde rijke Fransman en zijn uit de Parijse banlieues afkomstige helper. Na een voorwoord over de ontstaansgeschiedenis van boek en film en een bedankje aan alle betrokkenen beschrijft de auteur in boek I de tijd voor en na zijn verlamming en in boek II zijn belevenissen met zijn hulp en maatje Abdel. De auteur probeert zich zijn kinderjaren en gelukkige tijd met zijn eerste vrouw te herinneren. Zijn vrouw zou, hoe ziek ze zelf ook was, hem weer uit zijn passiviteit trekken na zijn ongeluk en hem weer op het rechte spoor zetten. In boek II zien we hoe de auteur dankzij de avonturen, beleefd met Abdel, zijn gevoel voor humor terugkrijgt en hij weer een nieuw leven kan beginnen ondanks zijn verlamming. Achter het boek schuilt een ware geschiedenis die op details veranderd is, maar in grote lijnen klopt. De worsteling van de schrijver, zijn ervaringen en het terugvinden van levensvreugde zullen geen enkele lezer onberoerd laten. De fragmentarische schrijfstijl, via dictafoon, of met het hoofd per computer, laat zien dat het om een verlamde auteur gaat. Het resultaat is fascinerend en voor een groot publiek interessant. Succesvol verfilmd als Intouchables. Gebonden uitgave op klein formaat met leeslint, kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789462370104

Titel Onaantastbaar
Uniforme titel Tweede adem De beschermduivel
Auteur Philippe Pozzo di Borgo
Secundaire auteur Marianne Gaasbeek ; Marianne Gossije
Type materiaal Boek
Editie 5e dr;
Uitgave Breda : World Editions, 2013
Overige gegevens 315 p - 15 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met De Geus - 1e dr. Nederlandse uitg.: Breda : De Geus, 2012 - Bevat: Tweede adem. - Vert. van: Le second souffle. - Paris : Bayard, 2001 ; De beschermduivel. - Vert. van: Le diable gardien. - Cop. 2011
ISBN 9789462370104
PPN 362901627
Thematrefwoord Mensen met een lichamelijke beperking
Taal Nederlands