Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De officier
Boek

De officier (2019)/ Robert Harris, vertaald [uit het Engels] door Paul Witte

De commandant van de Franse geheime dienst, Georges Picquart, vertelt hoe hij na de veroordeling wegens spionage van de Joodse officier Alfred Dreyfus in 1895 ontdekt dat de echte spion iemand anders moet zijn geweest en dat Dreyfus dus ten onrechte een levenslange gevangenisstraf uitzit.

Aanwezigheid

Recensie

In 1895 werd de Joods-Franse legerofficier Alfred Dreyfus veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland wegens spionage voor de Duitsers. De commandant van de Franse geheime dienst, George Picquart besefte dat Dreyfus vals veroordeeld werd toen hij ontdekte dat een zekere Esterhazy de echte spion was. Dreyfus kwam echter pas vrij nadat Emil Zola zijn beroemde open brief 'J'accuse' aan de Franse president gepubliceerd had. Robert Harris (1957) heeft dit historische gegeven verwerkt in een magistrale roman. Het verhaal wordt verteld door George Picquart en zelden is de geest van de tijd, de Jodenhaat, de alom aanwezige angst voor de Duitsers en de Franse samenleving van het fin de siècle raker getroffen dan in deze roman. De schrijver verstaat de kunst ieder personage in een paar woorden te schetsen en diepte te geven, waardoor de lezer bijvoorbeeld op de spionageafdeling van Picquart de ongezonde spanning voelt, hoewel er weinig woorden aan vuil gemaakt worden. Boeiend en spannend van begin tot einde, alsof de afloop niet reeds bekend is.

Specificaties

Nederlands | 9789023491644 | 444 pagina's

Titel De officier
Auteur Robert Harris
Secundaire auteur Paul Witte
Type materiaal Boek
Editie Achttiende druk;
Uitgave Amsterdam : Cargo, 2019
Overige gegevens 444 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Cargo, De Bezige Bij, 2014 - Met literatuuropgave - Vertaling van: An officer and a spy. - London : Hutchinson, 2013
ISBN 9789023491644
PPN 391870505
Genre spionageroman - historische roman - politieke roman
Thematrefwoord Dreyfus-affaire
Taal Nederlands