Gräns
DVD

Gräns ([2019])/ directed by Ali Abbasi

Douanier Tina heeft een opvallend uiterlijk en een bijzondere gave: ze kan op afstand gevoelens als schuld, schaamte, woede en angst ruiken. Ze raakt gebiologeerd door een man die op haar lijkt.

Aanwezigheid

Recensie

Tweede film van de Iraans-Zweedse regisseur Ali Abbasi (Shelley), gebaseerd op een kort verhaal van John A. Lindqvist die ook meeschreef aan het scenario. Tina (Eva Melander) is een vrouw met een afstotend uiterlijk: breed voorhoofd, grote neus, diepliggende ogen en een rottend gebit. Omdat ze gevoelens als schuld, schaamte, woede en angst kan ruiken, is ze een gewaardeerde kracht bij de douane. Op een dag staat er in de rij een man waarvan ze niet kan ontdekken wat hij verbergt en die erg op haar lijkt. Tina raakt in de ban van Vore (Eero Milonoff) en begint samen met hem een zoektocht naar haar afkomst. De recensenten geven 3 of 4 sterren. Belinda van de Graaf (Trouw -11-'18): '(...) Fascinerend is de manier waarop Abbasi fantasy en mystery verweeft, en horror en drama laat versmelten. (...)' VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) Een serieus gebracht, droogkomisch thrillersprookje over identiteit en beschaving, met daarin een gegarandeerd onvergetelijke genderfluïde seksscène. Hoe minder je vooraf weet van deze ietwat zelfingenomen, genregrenzen tartende winnaar van de Un Certain Regard-prijs in Cannes, hoe geïntrigeerder je zult zijn. (...)' Genomineerd voor de Oscar voor Beste grime en haarstijl.

Specificaties

Zweeds | 7445930790738

Titel Gräns
Uniforme titel Border
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Ali Abbasi ; Eva Melander ; Eero Milonoff ; John Ajvide Lindqvist
Type materiaal DVD
Uitgave Amsterdam : De Filmfreak, [2019]
Overige gegevens 1 dvd-video (101 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson. - Zweeds gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld - Gebaseerd op een kort verhaal van John Ajvide Lindqvist - Videoversie van de film: Zweden : Meta Film Stockholm, 2019 - Alternatieve titel: Border
ISBN 7445930790738
PPN 422792829
Taal Zweeds