De ballen van de koopman
Boek

De ballen van de koopman mannelijkheid en Nederlandse identiteit in de tijd van de Republiek (2019)/ Dorothee Sturkenboom

Cultuurhistorische studie naar alle facetten van het mannelijkheidsmodel die ten tijde van de Republiek (zeventiende-achttiende eeuw) in binnen- en buitenland als basis voor de Nederlandse identiteit hebben gediend.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur is historica, werkte voor drie universiteiten en schreef enkele grote studies over sekse en cultuur in de tijd van de Republiek (17e-18e eeuw). Dit boek, waaraan vijftien jaar is gewerkt, is geschreven dankzij een Veni-beurs van het NWO. In deze studie betoogt de auteur dat ideeën over mannelijkheid ten grondslag liggen aan beeldvormingsprocessen omtrent Nederlandse identiteit. Urbanisatie versterkte daarbij de rol van burgers en vrouwen. Hoewel opzet en uitwerking van een gedegen aanpak getuigen, laat de schrijfster zich verleiden geringe tegengeluiden destijds op culturele ontwikkelingen tot norm te verheffen en leidt de integrale aanpak tot zwakke plekken op detailniveau. Na een goed gedefinieerde vraagstelling in de inleiding volgen onderwerpen als de martialiteit van een handelsvolk, de positie van de (zaken)vrouw en de rol van de mannen daarachter, tijdgenoten over het handelskolonialisme en de wending van het mannelijkheidsmodel. Met een conclusie, uitgebreid notenapparaat, bronnen- en literatuuropgave en illustratieverantwoording. De ontbrekende index is een groot gemis. Academische studie over Nederlandse cultuurgeschiedenis voor cultuurhistorici met zowel veel breedte als diepgang, maar daarmee ook stof tot discussie voor studenten en vakgenoten.

Specificaties

Nederlands | 9789056155063 | 491 pagina's

Titel De ballen van de koopman : mannelijkheid en Nederlandse identiteit in de tijd van de Republiek
Auteur Dorothée Sturkenboom
Type materiaal Boek
Uitgave [Gorredijk] : Sterck & De Vreese, 2019
Overige gegevens 491 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789056155063
PPN 421735058
Rubriekscode 934.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mannen; Nederland; 17e eeuw; Cultuurgeschiedenis ; Handelaren; Nederland; 17e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Cultuurgeschiedenis