Nederland in tijden van droom en daad
Boek

Nederland in tijden van droom en daad een geschiedenis van de laatste vijftig jaar ([2019])/ Henk Visscher

Overzicht van de Nederlandse geschiedenis in analytische zin, waarin de drijvende krachten van de Nederlandse samenleving worden geidentificeerd, met de nadruk op de ontwikkelingen sedert 1960.

Aanwezigheid

Recensie

De historicus Henk Visscher (1952) schreef een ambitieus overzichtswerk van de Nederlandse geschiedenis, niet in feitelijke maar in analytische zin, waarbij hij de drijvende krachten identificeert die de Nederlandse samenleving bepaalden. Hij beperkt zich niet tot de laatste vijftig jaar, maar gaat nog een eeuw verder terug, met de rol van Abraham Kuyper en de socialisten, die uitmondde in de verzuiling, die lang standhield. De jaren zestig leidden tot een heftige aantasting van de gevestigde machten, die tot op heden niet in staat bleken tot passende antwoorden op de groeiende onvrede over onder andere de immigratie, waardoor Pim Fortuyn en Geert Wilders konden opkomen. Visscher komt tot een gematigde remedie, met een aangepaste herwaardering van bestaande waarden en een nadruk op authenticiteit, waarmee het dominante geloof in de maakbaarheid van de samenleving kan worden gematigd. Dit is een erudiet boek, dat duidelijk partij kiest en onvermoede gezichtspunten opent. Deze helder geschreven filosofisch-politieke verhandeling vormt geen gemakkelijke leesstof - maar de moeite loont zich. Het boek is voorzien van talrijke, uitgebreide eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789463385985 | 506 pagina's

Titel Nederland in tijden van droom en daad : een geschiedenis van de laatste vijftig jaar
Auteur Henk Visscher
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2019]
Overige gegevens 506 pagina's - 234 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463385985
PPN 422563587
Rubriekscode 932
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Sociaaleconomische geschiedenis; 1961-2000 ; Nederland; Sociaaleconomische geschiedenis; 2001-2020
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Sociaaleconomische geschiedenis