Hier maak ik mijn stad, of Een manier om trager te verliezen
Boek

Hier maak ik mijn stad, of Een manier om trager te verliezen (2019)/ Robin Robertson, vertaald [uit het Engels] door Hans Kloos

Modern episch gedicht over een Canadese oorlogsveteraan die in de jaren vijftig probeert in de Verenigde Staten een nieuw bestaan op te bouwen.

Aanwezigheid

Recensie

Robin Robertson is een meervoudig bekroonde Schotse dichter met meer dan tien dichtbundels op zijn naam. Met 'Hier maak ik mijn stad' (The Long Take) brak hij, na een nominatie voor de Booker Prize, door bij het grote publiek. Die nominatie lijkt te impliceren dat we hier met proza te maken hebben, maar dat klopt niet helemaal: het boek is een modern episch gedicht, in een rijmloze, vrije versvorm. Het verhaal gaat over Walker, een soldaat die na WO II zijn leven weer probeert op te pakken. Na een kort verblijf in New York trekt hij naar Los Angeles - waar hij over 'de stad', in al haar facetten, gaat schrijven - en later nog naar San Francisco. Wat volgt, is een tekst opgebouwd uit fragmenten in versvorm - opsommingen, stadsrumoer, brief- en dagboekpassages, bloederige herinneringen aan het WO II-strijdperk en kritiek op de Amerikaanse samenleving - die samen, in geuren en kleuren, een heerlijk én hard portret van de stadse naoorlogse VS vormen. 'Hier maak ik mijn stad' is geen makkelijke roman, maar voor liefhebbers van genreoverstijgende boeken is het een traktatie.

Specificaties

Nederlands | 9789021417608 | 240 pagina's

Titel Hier maak ik mijn stad, of Een manier om trager te verliezen
Uniforme titel Een manier om trager te verliezen
Auteur Robin Robertson
Secundaire auteur Hans Kloos
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2019
Overige gegevens 240 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Omslagtitel: Hier maak ik mijn stad - Vertaling van: The long take, or, A way to lose more slowly. - London : Picador, 2018. - (Picador poetry)
ISBN 9789021417608
PPN 422397709
Rubriekscode Engels 875
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oorlogsveteranen; Gedichten
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Oorlogsveteranen