Gemeenschap en andersheid
Boek

Gemeenschap en andersheid theologie van de persoon ([2019])/ Ioannis D. Zizioulas, uit het Engels vertaald door Hildegard C. Koetsveld o.s.b.

Theologisch-antropologische opstellen door de Grieks-orthodoxe theoloog over het persoon-zijn in relatie tot 'de ander'.

Aanwezigheid

Recensie

De Grieks-orthodoxe aartsbisschop professor John Zizioulas (1931) wordt algemeen beschouwd als wellicht de vruchtbaarste en belangrijkste theoloog van onze tijd. Zijn werk staat internationaal en bij alle gezindten in hoog aanzien. Hij verbindt het denken van klassieke theologen als Gregorius van Nazianze en Maximus Confessor, de ascetische wijsheid van mystieke schrijvers als Evagrius en Isaac de Syriër met de ideeën van hedendaagse filosofen als Heidegger en Levinas. In de acht hoofdstukken van dit boek, waarvan vijf eerder werden gepubliceerd, bouwt hij verder op eerder ontwikkelde ideeën over de onderlinge relaties binnen Gods Drievuldig wezen. Het belang van relaties voor het persoon-zijn worden grondig doordacht. Theologie en antropologie zijn nauw verbonden. De lectuur vraagt een behoorlijke inspanning, maar beloont die rijkelijk. De studie is zorgvuldig vertaald, voorzien van registers en verklarende woordenlijst, en wordt ingeleid door de anglicaanse aartsbisschop Rowan Wlliams, de bisschop van Den Bosch Gerard de Korte, en de orthodoxe metropoliet Athenagoras Peckstadt.

Specificaties

Nederlands | 9789492183828 | 378 pagina's

Titel Gemeenschap en andersheid : theologie van de persoon
Auteur I¯oann¯es D. Z¯ezioulas
Secundaire auteur Hildegard C. Koetsveld
Type materiaal Boek
Uitgave Middelburg : Skandalon, [2019]
Overige gegevens 378 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Communion and otherness. - (c)2006
ISBN 9789492183828
PPN 421087900
Rubriekscode 242.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Theologische antropologie
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Theologische antropologie