Missievaders
Boek

Missievaders een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars (2019)/ Mar Oomen

Aan de hand van de belevenissen van haar grootouders en ouders vertelt de schrijfster de geschiedenis van rooms-katholieke missieartsen die in de twintigste eeuw de gezondheidszorg in de niet-westerse wereld probeerden te verbeteren.

Aanwezigheid

Recensie

Organisaties als Artsen Zonder Grenzen hebben hun voorgangers: protestantse en katholieke medici die als zendings- of missiearts naar verre oorden reisden om daar de gezondheidszorg vooruit te helpen. De grootvader en vader van antropoloog en journalist Mar Oomen waren zulke idealisten. De eerste werkte in Nederlands-Indië, eerst op Celebes en later op Java, waar het gezin de Japanse bezetting meemaakte. De tweede werkte als missiearts in Tanzania, waar de schrijfster geboren werd, en in Ethiopië. Mar Oomen vertelt op respectvolle wijze de geschiedenis van haar grootouders en ouders en van het missionaire idealisme dat hen bezielde. Zij verhult ook niet de spanningen en teleurstellingen die ermee gepaard gingen. De drang om in de hele wereld katholieke zielen te winnen maakte geleidelijk aan plaats voor de inzet voor verbetering van de gezondheidszorg in de niet-westerse wereld. Aan de hand van twee generaties familiegeschiedenis wordt een overtuigend tijdsbeeld geschetst van veranderingen in (vooral katholiek) Nederland in de twintigste eeuw. Als beschrijving van een hoofdstuk katholieke missiegeschiedenis en ontwikkelingshulp uniek in zijn soort, vooral door de persoonlijke insteek. Met twee fotokaternen en een bronnen- en literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789045032740 | 301 pagina's

Titel Missievaders : een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars
Auteur Mar Oomen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2019
Overige gegevens 301 pagina's, 16 ongenummerd pagina's platen - foto's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045032740
PPN 420762108
Rubriekscode 244.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Missionarissen; Nederlands Oost-Indië; 20e eeuw; Verhalen ; Missionarissen; Tanzania; 20e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Missie