Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek
Boek

Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek ([2019])/ Pieter Bergé, met illustraties van Yule Hermans

Wat is het verschil tussen een opera en operette? Welk muziekstuk duurt oneindig? Wandeling door de geschiedenis van de klassieke muziek, met aandacht voor muzikale genres, beroemde componisten en bijzondere muziekstukken. Met deels ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 14 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Bijzonder aantrekkelijke inleiding op de klassieke muziek van een Vlaamse professor muziekgeschiedenis, verbonden aan de universiteit van Leuven. In tegenstelling tot de academische associaties, is dit een laagdrempelig boek voor iedereen met latente interesse. Mede door de beeldende, deels ingekleurde penillustraties van een jonge illustratrice. Maar de professor weet vooral zijn enorme kennis en luisterervaring uitstekend in te koken tot korte hoofdstukjes waarin alle aspecten van de muziekgeschiedenis voor het voetlicht worden gebracht. Zijn grote kracht is zijn speelse en originele schrijfstijl die aanhaakt bij de lezer van nu. Hij trekt je als het ware van de tegenwoordige wereld zo de geschiedenis in en legt muziektechnische begrippen als polyfonie, virtuositeit, neobarok en twaaftoonstechniek zo uit, dat iedereen het snapt. Zo gebruikt hij de 'groene gitaar' voor het begrip klankkleur. Daarnaast weet hij ook heel goed lijntjes te trekken tussen de opvattingen over muziek uit het verleden naar de muziekbeleving van nu. Een regelrechte aanrader, voorzien van een playlist op Spotify. Voor volwassenen en jongeren vanaf ca. 14 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789401453431 | 269 pagina's

Titel Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek
Auteur Pieter Bergé
Secundaire auteur Yule Hermans
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, [2019]
Overige gegevens 269 pagina's - gekleurde en zwart-wit illustraties - 24 cm
Annotatie Met register
ISBN 9789401453431
PPN 423580116
Rubriekscode 783
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Klassieke muziek; Opstellen
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Klassieke muziek