Romantici en revolutionairen
Boek

Romantici en revolutionairen literatuur en schrijverschap in Nederland in de 18de en 19de eeuw (2019)/ Rick Honings & Lotte Jensen

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf de tweede helft van de achttiende tot en met het eind van de negentiende eeuw, gezien in de context van maatschappelijke ontwikkelingen en historische gebeurtenissen.

Aanwezigheid

Recensie

Toegankelijke kennismaking met de Nederlandse literatuur uit drie tijdvakken: de tweede helft van de achttiende eeuw, de eerste helft van de negentiende eeuw en de tweede helft van de negentiende eeuw. Elk tijdvak is opgedeeld in hoofdstukken over 'schrijverstypes' zoals de genootschapsdichter, de romanticus en de voordrachtskunstenaar. Een prettige opzet, waarbij schrijvers in de context van hun tijd en hun omgeving worden gezet. Daarmee wordt literatuur stevig in de samenleving verankerd en niet als losstaand fenomeen bekeken. Dat is meteen een van de grote verdiensten van dit werk. De brede opzet geeft ook gelegenheid om meer dan alleen de bekende namen te herkauwen; er zijn bijvoorbeeld veel meer vrouwelijke auteurs opgenomen dan in eerdere literatuurgeschiedenissen. Redelijk laagdrempelig geschreven, met volop luchtige kadertekstjes. Ook prettig opgemaakt, met veel illustraties in kleur en zwart-wit. Kortom: er is alles aan gedaan om deze periode, die toch altijd een ondergeschoven kindje is geweest, fris en aantrekkelijk te brengen. Zeer geschikt voor literatuurlessen, maar ook voor individuele geïnteresseerden. Het boek is uiteraard voorzien van een literatuuroverzicht en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789044630770 | 407 pagina's

Titel Romantici en revolutionairen : literatuur en schrijverschap in Nederland in de 18de en 19de eeuw
Auteur Rick Honings
Secundaire auteur Lotte Jensen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 407 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044630770
PPN 421752696
Rubriekscode Nederlands 853
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse letterkunde; 18e eeuw ; Nederlandse letterkunde; 19e eeuw
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Nederlandse letterkunde